ogłoszenieupadłości konusmenckiej osoby która nie prowadzi dzialalnosci gospodarczej

• Autor wątku Autor wątku qalasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qalasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam mam dług wobec firmy windykacyjnej , chce splacic zadluzenie ALE na warunkach jak w tytule postu , wiem że :

wniosek: osoba, która chce ogłosić upadłość konsumencką powinna złożyć wniosek w sądzie rejonowym. Powinny się w nim znaleźć m.in. następujące informacje: imię i nazwisko dłużnika, miejsce zamieszkania, wskazanie okoliczności, które uzasadniają wniosek i ich uprawdopodobnienie. Opłata za złożenie wniosku wynosi 200 zł;
ogłoszenie bankructwa: sąd, ogłaszając upadłość dłużnika, informuje o tym opinię publiczną przez: wywieszenie informacji w swoim budynku, a także zamieszczając ogłoszenie w prasie ogólnopolskiej;
sprzedaż majątku: licytację majątku dłużnika przeprowadza syndyk – z uzyskanych w ten sposób pieniędzy spłaci zaciągnięte długi. Może się jednak okazać, że do spłaty wierzycieli niezbędna będzie sprzedaż mieszkania – wtedy sąd wydzieli odpowiednią kwotę, która pokryje koszty wynajmu odpowiedniego mieszkania przez rok. Resztę pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży przekaże wierzycielom;
plan spłat: jeżeli kwota uzyskana z licytacji nie wystarcza na pokrycie wszystkich długów, sąd ustala plan ich spłaty – nie dłuższy jednak niż 5 lat. Sąd określa również kwotę długu, która zostanie umorzona wtedy, gdy dłużnik wykona cały plan spłat. Przez cały okres spłaty dłużnik składa sprawozdania z jego realizacji;
oddłużenie: dłużnik zostaje oczyszczony z długów po wykonaniu wszystkich zobowiązan

dostalem nakaz w postepowaniu upominawczym od sadu w lublinie ( standart ze tak powiem ) , teraz mam zlozyc sprzeciw ? zeby sprawa zostala skierowana do sadu zgodnego z moim miejscem zamieszkania w tym momencie do Katowic , dalej , stad moje pytania a mianowicie :

1) czy sprawa zostanie skeirowana do sądu w którym będe mógł ogłośic tę upadłość
2) wiem że składa się wniosek i teraz nie wiem czy ma ten wniosek złożyc przed rozprawą ( bo rozumiem że dostane wezwanie i do tego czasu zdąże ulepić teń że wniosek do sprawy )
prosze o porade , dodam że NIE MAM ZAMIARU unikać zapłaty zadłużenia , chce mądrze podejśc do tematu , nie zarabiam wiele wiem też ze bezsensu czekać na jakieś umorzenia bo nie czarujmy sie firmy windykacyjne z tego żyją i co roku beda mi po umorzeniu komornika przerywac bieg przedawnienia .

Bardzo prosze o porade nie stać mnie na płatne wizyty u prawników za co z góry dziękuje

rozumiem, że jesteś niewypłacalny czyt. nie regulujesz swoich wymagalnych zobowiązań pieniężnych na skutek wyjątkowych i niezależnych od Ciebie okoliczności? Masz minimum zadłużenie w stosunku do dwóch wierzycieli? Dodatkowo Twój majątek wystarczy na zaspokojenie kosztów postępowania upadłościowego? (z obecnej praktyki wiadomo że jest to ok. 15-20 tyś).

Z Twojego wczorajszego postu wynika, że masz tylko jednego wierzyciela, także nie możesz ogłosić upadłości konsumenckiej.

Ostatnia edycja:
Na dzień dobry dziękuje za zainteresowanie moim postem.

A więc , pracowałem zwolnili mnie nie z mojej przyczyny zgłosiłem to do PUPu , ale dalem sie zrobic przez była firme w balona bo dali mi świadectwo pracy na którym widnieje prosty bardzo osłabiający mnie tekst : rozwiązanie umowy o prace za porozumieniem stron . to z mojej winy nie zglosilem tego du PUPu jedynie to ze nie chcieli mi dac swiadectwa wiec obstawiam ze nie moge oglosic upadlosci ?
druga sprawa , nie mam nic do sprzedania wartosciowego jedynie nowa pralke ktora dopoki komornik nie stwierdzi ze jest cos dla niego warta zajmie , same rzeczy osobiste i stare meble .

tak mam drugiego komornika z ktorym prawie sie dogadalem na zasadzie poslalem mu kase na konto ile moglem i z nim oswiadczenie ze bede placil raty po 50 zl na miesiac , a w razie jak moja sytuacja finansowa sie polepszy , tzn znajde prace bo jestem zarejestrowany jako osoba bezrobotna do tego niepelnosprawna , bede placil wieksze miesieczne raty , prosze o komentarze do tego co napisalem ( fachowe ) bez osobistych o ile moge prosic :)

Do upadłości Ci daleko. Nas nie osłabiaj takimi pomysłami.

patrz post wyżej.
Od siebie dodam, że radzę znaleźć szybko pracę i starać się regulować zadłużenie. Upadłość to nie sposób na życie...
ps. czytając takie posty stwierdzam, że dobrze zrobił ustawodawca regulując tak restrykcyjnie przesłanki ogłoszenia upadłości konsumenckiej, daleko nam od USA i dobrze bo to dopiero byłby "dziki zachód".
Pozdrawiam i życzę powodzenia w spłacie długów.

korf skoro cie oslabia to po co go komentowac ? sam siebie oslabiles w tym momencie ale to nie istotne : )

jak napisalem chce splacic zadluzenie i szukam sposobu zeby nie NA RAZ wszystko tylko malymi kroczkami do przodu , dodam ze zadluzenie jest po kims i spadlo na moje barki wraz z zadluzonym mieszkaniem ktorego moja siostra sie zrzekla brat tez a je wzialem z dlugami , wiec korf jak nie miales nigdy klopotow z prawem pamietaj ze zawsze mozesz miec roznie w zyciu bywa .

odezwij się bezpośrednio do wierzycieli, opisz im swoją sytuacje, zaproponuj dla Ciebie realne raty na spłatę całego zadłużenia i idź do kościoła pomodlić się żeby się zgodzili. Na upadłość nie licz, to wykluczone w Twoim przypadku.

a Munirowi bardzo dziękuje za konkretną odpowiedz , jak założysz własną kancelarie chętnie podaruje ci do końca życia mój 1 % z podatku dochodowego : )

to tak na poprawienie humoru nie każdy jest bury jak her KORF

boję się wchodzić z wierzycielami w umowy bo lubią naciągać dłużników , wole sprawy zalatwiac z komornikiem z nim sprawa zawsze jest jasna , tak fakt trzeba by sie modlić o to by trafić na ludzkiego komornika , ALE trzeba cos robic w tym kiedunku , ludzie którzy tu piszą i myślą że unikną płacenia są w wielkiem błędzie a odsetki rosną...... i rosną... , a wierzyciele mają czas idch dzieci też muszą z czegoś życ to chyba lepsze jak pożyczka bankowa taki dłużnik : ) a najlepszy taki który się ciągle uchyla od płacenia tego co w zasadzie ukradł ( nie chodzi mi o ludzi którzy faktycznie mają problemy i nie mogli z jakichś POWAŻNYCH przyczyn dokończyć płacenia swoich kredytów długów itp. )

widnieje prosty bardzo osłabiający mnie tekst

Tylko sparafrazowałem Twój tekst! Nie nerwuj sie.
Czytaj ze zrozumieniem. @Munir Ci wyłuszczył jakie powinieneś spełniać warunki. Nie spełniasz. A twoje deklaracje, że nie uchylasz się od zaspokojenia wierzyciela czytam z przymrużeniem oka. Tak jak wycieczkę personalną. Życzę wyjścia z zadłużenia...

wiesz korf jak bys byl ze tak powiem spokrewniony pokazalbym ci ile juz splacilem za ojca , poprostu w pewnym momencie zribili mnie moderacja w firmie w ktorej pracowalem 8 lat i niestety nie mialem znikąd pomocy , nalezy pamietac ze nie kazdy jest złodziejem i naciąga banki czy inne instytucje : ) nie zdenerwowalem się ani troche nie po to tu jestem panie korf.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką jestem na etapie wniosku o plan spłaty. Decyzja co do postanowienia o upadłości leży tylko i wyłącznie w gestii Sędziego a nie w ustawie. Ja to wszystko przeszedłem od podstaw. Czytałeś / wiesz co to upadłość konsumencka ?

tak Munir czytałem zadałem tylko pytanie czy mogę mieć taką możliwość , nie jestem biegły w terminologii prawnej poprostu , jak nie jestem czegoś pewny wole zapytać

Ostatnia edycja:
Wprowadziwszy sie w teat zaglebiajac sie w polskie prawo jakie nad kazdym figuruje musze stwierdzic ze co do ogłoszenia upadłosci konsuenckiej nie ma szans ten paragraf ustawy ze tak sie wyraze wszedł juz prawie pol wieku temu nie po to by obywatel Rzeczpospolitej mógł z tego skorzystac tylko dlatego by dorównać zachodowi co za tym idzie? W Polsce nie mozna dokonac tej oto procedury ze wzgledu na spelnienie odpowiednich waruków ale i równierz dlatego ze wchodzi w to rownierz zakres posadzania nastepujacych instytucji jakimi sa- bank ubezpieczyciel windykacja i komornik .Co do ostatniego to powodzenia bo nie ma mozliwosci tego zrobic co zamyka kolo w sadzie do ktorego skladam wniosek o upadlosc konsumenta.W Polsce zostało to na tyle niedopracowane , ze staje sie blednym kolem. Chodi tylko o to ze jak ide wlasnie taka sprawe zalozyc to z tym ze musze wniesc 10 % do kazdej sprawy zalozonej przeciwko instytucji od kwoty zadłużenia wiec powodzenia! to jest ubezpieczyciel bank i innne gdzie jestem zadłuzony kazda sprawa osobno to bardzo duze koszty nie do udzwigniecia . O to im chodzi zarobic! dlatego istnieje cos takiego. W innych panstwach gdzie to istnieje wyglada to tak ze nie ma z tym problemu tylko z tym ze nie ma takiej potrzeby a jak juz to ma mjejsce to wtedy panstwo bankrutuje jak grecja. Juz tlumaczę o co kaman
Cdzi o to ze jak by to bylo takie dostepne i latwe to kazdy ( jak to w Polsce 2/3 społeczeństwa) dokonała by upadłosci konsumenta dlatego to nie działa by zapobiec bankructwu panstwa poprzez nie splacanie dlugu publicznego ktory z dnia na dzien rosnie. .Dla wyjasnienia dodaje motyw iz jak by polowa obywateli Rzeczpospolitej by wykonała ten proceder przy tak niestabilnej oszukanej gospodarce wobec swiata to by poniosla konsekwence bakructwa po przez to iz kazdy ktory ,,dostal;''by upadlosć konsumenta nie mial by zadneg dlugu wobec panstwa a co jest wazne po uzyskaniu upadłości nie ma dostepu do kredytu i innych form zapozyczania czyli nie zadluza sie co jest dla panstwa zabojstwem i tak by padła Polska .Dlatego nie ludzcie sie ze to wogole da sie załatwić!
zauwazcie sobie ze drobnym druczkiem jest napisane ,daruj sobie i tak nic nie zrobisz '' i to wszystko na temat upadlosci

Jest tylko jedna bardziej humanitarna opcja od upadłosci , poprostu wyjechać za grznice i tam ukladac sobie zycie a ze Polska jest zamknietym i opoznionym w rozwoju krajem pod wzgledem porozumienia windykacji z innymi to to jest najlepsza oferta dla zadluzonych jaka istnieje . Przestańcie juz zyc i probowac cos zdziałać w tym zacofanym kraju ................poprostu elo Poland!

Powrót