Ognivo - podstawa prawna

• Autor wątku Autor wątku jarusss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarusss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Hej,

mam pytanie o system OGNIVO. Na jakiej podstawie on w ogóle działa. Dalej - kto tak naprawdę ma dostęp do naszych danych osobowych pobranych z niego? Kto to kontroluje?

To system dla komorników i używany przez komorników. To po prostu aplikacja pozwalająca komornikowi uzyskać szybko informacje od banków o rachunkach dłużnika. Podstawa prawna? Głównie Konstytucja RP (wolność), na pewno kpc, zapewne też prawo bankowe. W każdym razie to bardzo przydatne narzędzie w walce z nieuczciwymi dłużnikami.

Jeden Grzeszczyk napisał:
To system dla komorników i używany przez komorników. To po prostu aplikacja pozwalająca komornikowi uzyskać szybko informacje od banków o rachunkach dłużnika. Podstawa prawna? Głównie Konstytucja RP (wolność), na pewno kpc, zapewne też prawo bankowe. W każdym razie to bardzo przydatne narzędzie w walce z nieuczciwymi dłużnikami.

Zastanawiam się czy chociaż w jednym zdaniu odpowiedziałeś na moje pytanie. Zadam może inaczej - pod pismem od komornika (o zajęciu konta) podpisuje się jedna z trzech sposób - komornik lub asesor lub aplikant. Tak jak jestem w stanie zrozumieć skąd dane miał komornik i asesor to na jakiej podstawie moje dane osobowe (teleadresowe) oraz dane prywatne (jak numer konta) uzyskał aplikant?

Ty się nie martw kto z kancelarii uzyskał numer twojego konta, ty się martw jak to spłacić bądź obalić tytuł wykonawczy.

amelia2013 napisał:
Ty się nie martw kto z kancelarii uzyskał numer twojego konta, ty się martw jak to spłacić bądź obalić tytuł wykonawczy.
Widzisz Amelia... Problem polega na tym, że tytuł wykonawczy został obalony (dzisiaj idę sprawdzić czy w całości jak wnioskowalem (z powodu rażących uchybień zarówno wnioskodawcy jak i sądu) czy tylko przywrócony termin (z powodu nieprawidłowego dostarczenia mi pisma z sądu)). Zastanawiam się jak wielu uchybień dokonało zarówno ZDiT w Łodzi jak i sam komornik. Ale tutaj już chyba nie uzyskam na to odpowiedzi:(
Jeden Grzeszczyk napisał:
Podstawa prawna? Głównie Konstytucja RP (wolność), na pewno kpc, zapewne też prawo bankowe.
Dla Twojej informacji - częściowo ustawa o komornikach sądowych.

jarusss napisał:
Tak jak jestem w stanie zrozumieć skąd dane miał komornik i asesor to na jakiej podstawie moje dane osobowe (teleadresowe) oraz dane prywatne (jak numer konta) uzyskał aplikant?

Czy Ty myślisz, że jeśli organ nazywa się "Komornik" to osoba, która nim jest dokonuje wszystkich czynności osobiście? To tak jakby w firmie wszystko osobiście załatwiał prezes czy dyrektor.

Komornik jednak odpowiada za swoich pracowników, aplikantów. Ich działania są jego działaniami (art. 36 ukse)

jarusss napisał:
że tytuł wykonawczy został obalony
Przypadkiem nie mylisz z utraceniem mocy nakazu.?
jarusss napisał:
Tak jak jestem w stanie zrozumieć skąd dane miał komornik i asesor to na jakiej podstawie moje dane osobowe (teleadresowe) oraz dane prywatne (jak numer konta) uzyskał aplikant?
Nie pozyskał Twoich danych, miał je. Banki udzieliły informacji, czy taki to a taki osobnik ma r-ku. Wynika to z PB i Ustawy.

Powrót