Ogólne cechy podmiotu

• Autor wątku Autor wątku aneta263
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneta263

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam mały problem i potrzebuję pomocy. Piszę pracę na temat ujawnienia tajemnicy służbowej przez funkcjonariusza z art. 266paragraf 2 Kodeksu karnego. Pierwszy punkt mojej pracy brzmi:,,Ogólne cechy podmiotu" chodzi tu o wiek i poczytalność. Pytanie moje brzmi: o jakim wieku ja mam pisać. Bardzo proszę o pomoc;

A może to chodzi o wiek będący warunkiem odpowiedzialności, ale nawet jeśli tak to przecież nie jest to określone w kodeksie karym. Tak jest, że funkcjonariusz ponosi odpowiedzialność w chwili gdy jest on funkcjonariuszem i nie ma określonego żadnego wieku. Bardzo proszę o pomoc bo ja już naprawdę tego nie rozumiem:(

Kodeks karny określa minimalny wiek, w którym można ponosić odpowiedzialność karną.

a to funkcjonariuszem można być przed ukończeniem 17 lat...? - starałem się wymyśleć jakiś przypadek ,nauczyciela, strażnika czy innego ale nie ma chyba takiej możliwości prawnej...

no i właśnie o to tu chodzi. Żaden funkcjonariusz nie może być nieletnim. Problem polega na tym że Kodeks karny określa tą dolną granicę wiekową odpowiedzialności ale nie mówi o żadnym wieku, który jest niezbędny do poniesienia odpowiedzialności przez funkcjonariusza, no i nie wiem w takim razie o jakim wieku mam pisać bo przecież każdy funkcjonariusz odpowiada jako dorosły

chociaż gdyby np. kobietka w wieku 16 lat wyszła za mąż ,stalaby się "pełnoletnia" z mocy prawa i gdyby ją zatrudniona jako funkcjonariuszkę .....wiek by się obniżył poniżej lat 17...

Ogólne kodeksowe zasady dotyczące wieku czyniącego zdolnym do popełnienia przestępstwa są w zupełności wystarczające do rozstrzygnięcia Twojego problemu aneta.
To ile musi mieć lat funkcjonariusz aby zostać funkcjonariuszem wynika z innych ustaw (np. ustawa o Policji czy o zawodowej służbie wojskowej itp.) i nie ma potrzeby powtarzać tego w kodeksie karnym.

tzn. że mam pisać z Art. 10. § 1.który mówi, że: Na zasadach określonych w tym kodeksie odpowiada ten, kto popełnia czyn zabroniony po ukończeniu 17 lat?

Między innymi. Ponadto powinnaś zreferować jaki jest wiek funkcjonariusza wg ustaw o poszczególnych służbach.

Powrót