ograniczenie egzekucji z ruchomości art 800 KPC

• Autor wątku Autor wątku AgaMaja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AgaMaja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.

Zwracam się do Państwa z jeszcze jednym problemem.
W marcu Komornik zajął mi sprzęt służący do osobistej pracy zarobkowej.
W terminie złożyłam skargę na czynności komornika.

W dniu dzisiejszym otrzymałam odpowiedź Sądu o oddaleniu mojej skargi i przekazanie wniosku o ograniczenie egzekucji ze sprzętu służącego do osobistej pracy zarobkowej dłużniczki - komornikowi X (prowadzącemu właśnie tą egzekucję) na podstawie art 800 kpc

Proszę zatem o wyjaśnienie co mam w takiej sytuacji zrobić?
Nadmienię , iż Pan Komornik w swojej odpowiedzi na skargę wykazał że :
1 ) skoro nie prowadzę działalności gospodarczej zatem zajęte przedmioty nie są nie zbędne do wykonywania pracy zarobkowej - mimo iz wykazałam że pracuje na etacie i dodatkowo w formie umowy o dzieło ( nie regularne zarobki, sama szukam dodatkowych klientów)
2) owszem jestem zatrudniona na umowę o pracę jednak nie zbędne narzędzia do pracy winien zapewnić pracodawca
3) mimo załączonej dokumentacji ze wskazaniem jaki zajęty przedmiot służy do czego Komornik uznał iż nie przedstawiłam "wykazu ruchomości użytkowanych w miejscu pracy"

Czy mam złożyć zażalenie na decyzję Sądu ? Czy Komornik zabierze sprzęt służący mi do pracy ? Jak ma wyglądać rozstrzygniecie wniosku przez Komornika? Mam czekać na pismo czy Komornik tak po prostu zapuka do drzwi ?
Bardzo proszę o pomoc - zajęty sprzęt to moje jedyne źródło dochodu a bez tego stracę pracę ....

Jest to nie bez znaczenia, ile tysięcy miesięcznie przekazuje pracodawca komornikowi z tytułu realizacji zajęcia wynagrodzenia ?

Ostatnia edycja:
Pracodawca nie przekazuje żadnych środków gdyż nastąpił zbieg egzekucji z tytułu zaspokojenia świadczeń alimentacyjnych .
Wynagrodzenie jest zajmowane w 60% przez innego Komornika

W jakiej wysokości jest przekazywane ?

Ostatnia edycja:
Na poczet alimentów ok 900 zł

Komornik winien teraz postanowieniem rozstrzygnąć Twój wniosek.
Na jego postanowienie przysługiwać będzie Tobie skarga do ST.

Dziękuję za odpowiedź.
Zatem mam czekać na pismo od Komornika?

michupocichu napisał:
Komornik winien teraz postanowieniem rozstrzygnąć Twój wniosek.
Na jego postanowienie przysługiwać będzie Tobie skarga do ST.

Można się domyśleć, ze dla pytającego będzie negatywna

LLawyer napisał:
Można się domyśleć, ze dla pytającego będzie negatywna
Jeżeli komornik nie walczy o tytuł "Rok bez zasadnej skargi", to w sumie masz rację.
Oczywiście na podstawie tego co napisała pytająca, nikt nie jest wstanie powiedzieć czy wniosek o umorzenie egzekucji jest zasadny. To, że pytająca twierdzi, iż ruchomość jest jej niezbędna do osobistej pracy zarobkowej, nie oznacza, że tak jest.
Tak naprawdę, nawet nie wiemy o jaką rzecz chodzi i jakie ma dowody na potwierdzenie swoich twierdzeń.

Pewnie komputer/laptop/notebook/tablet/komórka lub coś z tego rodzaju.
Wątpliwe, zęby chodziło o samochód.

LLawyer napisał:
Wątpliwe, zęby chodziło o samochód.
Samochód i tak nie podlega wyłączeniu spod egzekucji na podst. 829 pkt 4.
Co do innych rzeczy, to wszystko zależy od konkretnej sytuacji, czy rzecz jest wykorzystywana w ramach umowy o pracę, czy na umowę cywilnoprawną.
Jeżeli w ramach umowy o dzieło to czy jedna lub dwie umowy w roku są podstawą do wyłączenia? A jeśli nie to ile umów ? Łatwiej oddalić wniosek.

Wiem, dlatego pisałem o samochodzie, że wątpliwe.
Dłużnicy cuda na kiju wymyślają.

Jestem zatrudniona na umowę o pracę na etacie. Prócz tego wykonuję średnio raz w miesiącu umowy zlecenia . Praca związana jest z fotografią . Komornik podczas czynności nie chciał zajmować lodówki, telewizora czy pralki. Od progu zażądał wskazania przedmiotów służących do mojej pracy zarobkowej oficjalnie mówiąc , że wie czym się zawodowo zajmuję sprawdzając informacje w Internecie - zresztą miał wydrukowane informacje min treści ogłoszeń z moim nazwiskiem.

To dobrze, że research zrobił.

Naturalne, ze chce odzyskać pieniądze dla wierzyciela skoro nic z wykonywanej pracy i umowy cywilnoprawnej wierzyciele niealimentacyjni nie maja.

W 1# poście było umowa o dzieło a teraz jest umowa zlecenie, coś pytająca kręci bo każda osoba wykonująca umowę cywilnoprawną wie, że to zasadnicza różnica.

Natomiast jeśli jest to kilka w miesiącu, z ogłoszeń, to ja bym się nie zakładał, tak jak komornik, że pytająca nie prowadzi działalności gospodarczej. Wygląda na to, że prowadzi - tylko, że niezarejestrowaną, kamuflowaną jako umowy zlecenia i dzieło.

Czy to prawda - nie wiadomo.

Syphar napisał:
ja bym się nie zakładał, tak jak komornik, że pytająca nie prowadzi działalności gospodarczej
Dla komornika jeżeli nie ma zarejestrowanej działalności gospodarczej, to osoba nie prowadzi działalności gospodarczej i tyle.
Osobista praca zarobkowa to każda praca wykonywana osobiście, ale nie w ramach działalności gospodarczej.

Zgadza się. Tym dziwniej brzmią słowa komornika i tym bardziej podejrzewam, że pytająca kręci.

To samo co z osobą posiadającą maszynkę do tatuażu i ogłaszającą się w internecie, że w konkurencyjnej cenie oszpeci komuś ciało.
Ogłoszenie i maszynka nie robi z tej osoby wirtuoza tatuażu ani tatuażysty.

Powrót