Ograniczenie odpowiedzialności przedsiębiorcy

• Autor wątku Autor wątku marek_bog
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek_bog

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Dzień dobry,

Czy w umowie na wykonanie prac remontowo budowlanych może istnieć zapis o ograniczeniu odpowiedzialności wykonawcy do określonej wysokości np. za opóźnienia?
Czy jest to może zapis abuzywny i wykonawca nie może ograniczać swojej odpowiedzialności - mam na myśli np. kodeks cywilny, art. 385[3], pkt 2.

Uzupełniając, ja jestem konsumentem (osoba prywatna), wykonawca jest przedsiębiorcą. W umowie mam taki zapis:

"W przypadku zwłoki Wykonawcy w wykonaniu przedmiotu umowy w stosunku do terminu końcowego wynikającego ze Specyfikacji, Wykonawca jest zobowiązany do zapłaty na rzecz Zamawiającego kary umownej w wysokości 0,5% wartości Wynagrodzenia brutto wynikającego ze Specyfikacji za każdy dzień roboczy opóźnienia.

Maksymalna wysokość kar umownych obciążających Wykonawcę nie może przekroczyć 20% wartości wynagrodzenia Wykonawcy wynikającego ze Specyfikacji."

Z powyższego wynika, że po przekroczeniu 40 dni roboczych opóźnienia (czyli mniej więcej 2 miesięcy) Wykonawca już nie musi się śpieszyć, bo większej kary nie będzie miał.

Czy ten zapis przypadkiem nie jest niezgodny ze wspomnianym przeze mnie artykułem kodeksu cywilnego?

Z góry dziękuję za pomoc.

Czy w umowie na wykonanie prac remontowo budowlanych może istnieć zapis o ograniczeniu odpowiedzialności wykonawcy do określonej wysokości np. za opóźnienia?
Jeśli mówisz o karze umownej za opóźnienie to może być ograniczona, a nawet powinna (484 kc).

Z powyższego wynika, że po przekroczeniu 40 dni roboczych opóźnienia (czyli mniej więcej 2 miesięcy) Wykonawca już nie musi się śpieszyć, bo większej kary nie będzie miał.
Nie? A art. 635 kc?

Ja tu celowałem właśnie w art. 385[3] i pkt 2:
2) wyłączają lub istotnie ograniczają odpowiedzialność względem konsumenta za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania.

Ograniczenie kary umownej wg mnie istotnie ogranicza odpowiedzialność przedsiębiorcy względem konsumenta. Jak wspomniałem - powyżej 2 miesięcy zwłoki przedsiębiorcy nie nalicza się już żadna kara, więc może zwlekać, ile chce. Czyli może prace przeciągać nawet i na pół roku, bo nic mu finansowo już nie grozi.

Czy z art 484 nie wynika przypadkiem, iż "w zastrzeżonej na ten wypadek wysokości bez względu na wysokość poniesionej szkody", czyli, że kara jest umowna, a nie faktyczna? Tu nie widzę informacji o jej ograniczeniu do jakiejś konkretnej wysokości. Chyba, że się mylę?

Wspomniany art. 635 daje mi tylko szansę na odstąpienie od umowy (bez wcześniejszego informowania), ale wysokość kar nadal jest ograniczona.

Tak nawiasem, to czy z art. 635 wynika także, że już po upływie terminu zakończenia prac mogę odstąpić od umowy bez wyznaczania dodatkowego terminu?
Pytam, bo jest wprost napisane, że "zamawiający może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić jeszcze przed upływem terminu do wykonania dzieła" - czyli przed. Ale czy jeśli ten termin już minął, to w/w art. również ma zastosowanie?

Ograniczenie kary umownej wg mnie istotnie ogranicza odpowiedzialność przedsiębiorcy względem konsumenta.
Ależ skąd. Kara umowna jest dodatkową formą zabezpieczenia interesu strony, na rzecz której jest ustanowiona i nie może być rażąco wygórowana np. wynosić 100% wartości robót. Przepisy, które cytujesz, nie znajdą tu zastosowania. Ewentualnie można w umowie wymienić katalog przypadków, w których zastosowanie znajdzie art. 471 kc.

Tu nie widzę informacji o jej ograniczeniu do jakiejś konkretnej wysokości. Chyba, że się mylę?
Mylisz się. Przeczytaj uważnie cały artykuł do końca, a następnie poszukaj sobie co to jest "rażąco wygórowana" kara umowna.

Pytam, bo jest wprost napisane, że "zamawiający może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić jeszcze przed upływem terminu do wykonania dzieła" - czyli przed. Ale czy jeśli ten termin już minął, to w/w art. również ma zastosowanie?
Po terminie można odstąpić od umowy w oparciu o 491 kc. Więcej na podobny temat (umowy o dzieło) np. w wyroku V CSK 260/16.

Ostatnia edycja:
OK, rozumiem. A jeśli mam w umowie takie zapisy:

"W przypadku odstąpienia od umowy przez Zamawiającego z winy Wykonawcy Wykonawca zobowiązany będzie do zapłaty kary umownej w wysokości 5% wartości ryczałtowego wynagrodzenia Wykonawcy brutto.
W przypadku zwłoki Wykonawcy w wykonaniu przedmiotu umowy w stosunku do terminu końcowego wynikającego ze Specyfikacji, Wykonawca jest zobowiązany do zapłaty na rzecz Zamawiającego kary umownej w wysokości 0,5% wartości Wynagrodzenia brutto wynikającego ze Specyfikacji za każdy dzień roboczy opóźnienia.

7.8. Maksymalna wysokość kar umownych obciążających Wykonawcę nie może przekroczyć 20% wartości wynagrodzenia Wykonawcy wynikającego ze Specyfikacji."

To rozumiem, że też nie mogę zastosować wspomnianego już art 385 [3] i siłą rzeczy nadal jestem ograniczony do max 20% kary (tutaj już łącznie z karą za odstąpienie)?

Jak się do tego ma opinia prezesa UOKiK wydana do sprawy sygn. IX C 1625/18?
Rozumiem, że w tej sprawie przedsiębiorcą był deweloper, ale czy to coś zmienia? Tam stanowisko było jednoznaczne, że w myśl art 385[3] pkt 2 kc nie można ograniczać odpowiedzialności przedsiębiorcy wobec konsumenta.

To rozumiem, że też nie mogę zastosować wspomnianego już art 385 [3] i siłą rzeczy nadal jestem ograniczony do max 20% kary (tutaj już łącznie z karą za odstąpienie)?
Tak. Twoja wysokość kar oraz fakt, że są naliczane za każdy dzień zwłoki, a nie od X dni po terminie, powoduje, że nigdzie tu nie widzę podstaw do kwestionowania tego zapisu. Nie ma jak porównać Twojej sytuacji do tamtego poglądu prezesa UOKiK. Chciałbym także podkreślić, że jest to tylko pogląd.

Ostatnia edycja:
Powrót