Ograniczenie wolnosci i uznanie kary za wykonana

• Autor wątku Autor wątku sdds
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sdds

Użytkownik
Odpowiedzi
179
Witam

bylem ukarany 6 miesiacami ograniczenia wolnosci i 120 godzinami prac spolecznych przez okres odbywania kary(20 w miesiacu). Wyslalem do sadu podanie z prosba o uznanie kary za wykonana z racji tego, ze studiuje, ze mam sesje i ogolnie nie mam keidy przychodzic do miejsca pracy. Do podania dolaczylem karte z odpracowanymi godzinami, ktora otrzymalem w miejscu pracy(bylo tego okolo 60% odrobionej kary). Oczywiscie nadal pracuje i nie spozniam sie z odrobka(20 w miesiacu jest). Pismo poszlo poczta 20 maja. Optymistyczny scenariusz byl, ze dostana to 25 maja i po 2 tygodnaich rozpatrza neistety mija trzeci tydzien a tu guzik, nic nie ma :\

czy w przepisach jest napisane ile maja czasu na rozpatrzenie tego typu spraw? Beznadziejna syutacja bedzie jesli dostane odpowiedz, ze NIE skroca mi kary a mi zostanie jeden miesiac do odpracowania....

Nie jest napisane. Sąd nie jest związany żadnym ścisłym terminem. Spróbuj skontaktować się z Sądem i dowiedzieć czemu jeszcze nie wyznaczono terminu rozpoznania Twojego wniosku.

no i zadzownilem. pani w sekretariacie rzekla, ze wniosek wplynal ale nie ma ustalonego terminu posiedzenia jeszcze :)))))) powiedziala, ze moze za tydzien w piatek bedzie juz znany. No coz.... biorac pod uwage, ze do odpracowania zostalo mi 15.5 godziny(z czego 2.5 jeszcze w tym miesiacu) to chyba odpowiedz na wniosek przyjdzie mi juz po odpracowaniu hehehe

teraz pytanie. Jako, ze musze pracowac przez caly ten czas czy jesli dostane odpowiedz, ze zgadzaja sie na skrocenie kary ale ja juz ta kare zrobie. Jest mozliwosc dostania jakiejs rekompensaty za te godizny ktorych nie musialem robic(bo np moglem zwlekac do konca miesiaca z ich odrabianiem)? Podejrzewam, ze nie i zastosuje to co napsialem w nawiasie ale warto spytac ^^

aaaaa, no i czy jak skoncze odrabiac kare to ktos mi powie, ze juz koniec czy musze sie sam zapuytac czy jak to dziala?

Sąd zanim wyda decyzję, będzie ustalał ile godzin wykonałeś. Jeśli ustali, że w międzyczasie wykonałeś całość, to umorzy postępowanie z Twojego wniosku.

lol czyli warto sie obijac i zostawic odrobke na ostatnia chwile?
niezle

Nie do końca, bo jeśli Sąd ustali, że się obijasz to zapewne nie zwolni Cię z reszty kary.

Powrót