Ogrodzenie bez umowy

• Autor wątku Autor wątku an32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

an32

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Witam!
Poprosiłam o wycenę ogrodzenia. Przyjechali oglądali i na maila wysłali mi wycenę. Potem porozumiewaliśmy się telefonicznie a wszystkie inne rzeczy uzgadnialiśmy na miejscu.W październiku 2014 roku firma wykonała mi ogrodzenie chciałam z nimi podpisać umowę ale uznali to za niekonieczne. Po wykonaniu wypłaciłam połowę należnej kwoty ( mam potwierdzenie). Po 3 tygodniach zgłosiłam usterki i poprawki. Ponieważ nie przyjechali na oględziny zrobiłam zdjęcia i wysłałam wówczas zobowiązali się do usunięcia wad. Po 7 miesiącach dostałam odpowiedź, że jednak nie będą uwzględniać reklamacji i żądają zapłaty pomniejszonej o 5% wartości. Ponieważ przez ten okres 7 miesięcy ogrodzenie uległo większym uszkodzeniom ponownie wysłałam im zdjęcia po czym odpisali że chcą tylko forsę. I co mam zrobić?

Formalnego odbioru nie było?

Nie było żadnego odbioru. Ponieważ zgłosiłam poprawki i wady to zobowiązali się to poprawić i wymienić wadliwe elementy czekałam ale po 7 mies napisali mi email że opuszczają 5% nic nie będą poprawiać i mam im wypłacić należność nadmienię, że kiedy wypłacałam im część należnej kwoty to zażądałam potwierdzenia odbioru pieniędzy nie bardzo chcieli ale w końcu podpisali a teraz nie mam ani gwarancji ani reklamacji wadliwe ogrodzenie i żądanie wypłaty pieniędzy bez możliwości egzekwowania czegokolwiek nawet to 5% nie uzgodnili ze mną ani nie przyjechali na wyszacowanie tylko sami sobie wymyślili a koszty naprawy tych wad z pewnością przekraczają to 5%

Wezwij pisemnie (list polecony z ZPO) wykonawcę do poprawienia prac, zacytuj pniższy przepis, wyznacz termin i poinforuj o prawie odstąpienia na wypadek bezskutecznego upływu tego terminu

Art. 636. kc [Wadliwe lub sprzeczne z umową wykonywanie dzieła] § 1. Jeżeli przyjmujący zamówienie wykonywa dzieło w sposób wadliwy albo sprzeczny z umową, zamawiający może wezwać go do zmiany sposobu wykonania i wyznaczyć mu w tym celu odpowiedni termin. Po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu zamawiający może od umowy odstąpić albo powierzyć poprawienie lub dalsze wykonanie dzieła innej osobie na koszt i niebezpieczeństwo przyjmującego zamówienie.

Dziękuję wyślę i poinformuję na forum co wydarzyło się dalej.

Niestety list został nieodebrany i do mnie wrócił co teraz?

Z jakiego powodu wrócił? Był awizowany, a nie został odebrany?

Tak był awizowany i potem nie odebrany z poczty podejrzewam że zostało sprawdzone od kogo i dlatego nie odebrane. "Fachowcy" dobrze wiedzą, że moja reklamacja jest słuszna więc obrali jakiś dziwny sposób ignorancji a może wyślę takie pismo na emaila?

Powrót