Ogrodzenie działki pod napięciem

• Autor wątku Autor wątku matyp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matyp

Użytkownik
Odpowiedzi
278
Mam pytanie odnośnie możliwości podłączenia napięcia pod ogrodzenie.
Czy prawnie jest to dozwolone?
Chodzi o ogrodzenie prywatnej działki i podłączenie napięcia pod własne, osobiście finansowane (a nie na pół z sąsiadem) ogrodzenie, stojące w całości na mojej działce (a nie w osi granicy).
Oczywiście ogrodzenie zostałoby odpowiednio oznakowane.
Czy potrzebny jest projekt na taką inwestycję?
Jak należałoby podejść do takiej inwestycji?

moim zdaniem podpada to pod narażenie życia/zdrowia ludzi

dearon napisał:
moim zdaniem podpada to pod narażenie życia/zdrowia ludzi
Czy także w momencie gdy ogrodzenie byłoby odpowiednio oznakowane wg wykonanego wcześniej projektu (pod którym podpisałaby się uprawniona osoba)?
Jak napisałem wcześniej byłoby to moje prywatne ogrodzenie stojące w całości na mojej działce. Miałaby to być forma zabezpieczenia ogrodzenia przed niszczeniem przez sąsiada, bo istnieje ryzyko, że tak będzie się działo.

matyp napisał:
(pod którym podpisałaby się uprawniona osoba)?

Ciekawe gdzie taką znajdziesz.To musiałby być ktoś kto ma raka i zostało mu tydzień życia...

Myślałeś o konsekwencjach?A jeśli ktoś przypadkiem dotknie ogrodzenia i zginie?Np:dziecko lub ktoś o słabym sercu?

Załóżmy, że jest taka osoba. Chodzi mi wyłącznie o aspekt prawny. Mając projekt, odpowiednie pozwolenie i odbiór - co może stać na przeszkodzie takiego działania?
Piszesz... konsekwencje. Ja jestem czysty, bo kwestię bezpieczeństwa (projekt wraz z oznakowaniem) bierze na siebie uprawniona osoba. Osoba ta także jest kryta, bo projekt jest zgodny z prawem i odpowiednimi rozporządzeniami. Ryzykuje osoba trzecia, która wbrew oznakowaniu (znaki ostrzegawcze są jasne nawet dla osób niepiśmiennych) narusza moją własność na moim terenie. Zgadza się? Jeżeli dotknęłoby dziecko to odpowiadałby jego rodzic... itd
Tutaj teoretycznie nie ma mowy o przypadku.
Uważam, że z takiego rozwiązania mogłoby skorzystać wiele osób mających problem ze złośliwym sąsiadem.

Na niektórych "sąsiadów - intruzów" - dobre rozwiązanie :)

Skoro dobre to dlaczego nikt nie korzysta? :)

Jakby co zastrzegam sobie prawa autorskie do pomysłu :)

Myślę, że niestety nie można czegoś takiego postawić, w odniesieniu do zwykłego ogrodzenia. Było takie zdarzenie, że budowlańcy prąd podłączyli pod ogrodzenie w celu odstraczenia rabusiów i skończyło się to śmiercią dziecka. Ale takie konstrukje istnieją - coś takiego jak pastuch elektryczny, sam widziałem i czułem jak to działa. Nie wiem jednak czy w tej chwili jest to dozwolone, bo to było jakieś 20 lat temu, z tego co widzę to teraz zwierzęta mają więkdze prawa niż ludzie i morze jakiś zielony się dopatrzył znęcania nad nimi.:)
Mi osobiście podoba się prawo w Stanach !!! Tam jak ktoś wchodzi i niszczy twoją własnoś to muśi się liczyć z tym, że może dostać śrutem z dubeltówki!!!

Niestety nie wiem, jak to w prawie wygląda, ale z życia wiem, że tzw. pastuchy są nadal montowane np. po to, aby psy nie uciekały z podwórka - podobno jest to skuteczne.
A ja pastucha pamiętam z dzieciństwa, kiedy to pastuch "pilnował" aby krowy z łąki nie uciekły :)).

Elektryzatory są w ciągłej sprzedaży. Używane są nie tylko jako element ogrodzenia pastwisk, lecz także do działek, obiektów przemysłowych itp.
Instrukcje montażu można otrzymać w specjalistycznym sklepie.

mam pytanie mam domek jeedno rodzinny między krzakami i keęcom sie złodzieje przed wczoraj mnie okradli i pokopali mi maqłego psa co zrobić żeby nie weszli mi na podwórko

Założyć profesjonalny system alarmowy, podpisać umowę z Firma ochroniarską. Porzucić myśl o zasiekach tym bardziej pod napięciem.

Powrót