Ogrzewanie podłogowe w nowym bloku

• Autor wątku Autor wątku Laplin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Laplin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Czy w mieszkaniu deweloperskim można zainstalować ogrzewanie podłogowe wodne bez uzyskiwania zgody wspólnoty/administracji?

Podobno administracja nie zgadza się – według mieszkańców z poprzednich innych etapów u tego dewelopera.

Natomiast w praktyce słyszałem, że wykonawcy wykonują takie ogrzewania w nowym budownictwie.

Dlatego mam lekki dysonans.

Jak to wygląda prawnie? Po prostu stracę możliwości z tytułu rękojmi od dewelopera, i to jest całość konsekwencji?

Niestety nie wiem jak dojść do jednoznacznej odpowiedzi, np. na podstawie umowy deweloperskiej.

Dzięki za pomoc

Laplin napisał:
Czy w mieszkaniu deweloperskim można zainstalować ogrzewanie podłogowe wodne bez uzyskiwania zgody wspólnoty/administracji?

W większości przypadków nie można samodzielnie zainstalować wodnego ogrzewania podłogowego w mieszkaniu deweloperskim bez zgody wspólnoty mieszkaniowej lub administracji.

Instalacja CO (centralnego ogrzewania) w budynku wielorodzinnym jest traktowana jako część wspólna nieruchomości.

Zgodnie z ustawą o własności lokali (art. 13 i 22), każda ingerencja w część wspólną wymaga zgody wspólnoty mieszkaniowej.

Zmiana typu ogrzewania może wpływać na parametry techniczne całego pionu grzewczego, np. temperaturę wody, ciśnienie, rozliczenia ciepła.

Laplin napisał:
Jak to wygląda prawnie? Po prostu stracę możliwości z tytułu rękojmi od dewelopera, i to jest całość konsekwencji?

Można złożyć wniosek do wspólnoty o zgodę na modernizację instalacji.

Przedstawić projekt techniczny i opinię instalatora, który potwierdzi, że zmiana nie wpłynie negatywnie na system CO.

Wyjaśnią powód odmowy.

Konsekwencje samodzielnego montażu mogą obejmować:

- Nakaz demontażu instalacji przez wspólnotę.

- Kary administracyjne.

- Odpowiedzialność cywilna za ewentualne szkody (np. zalanie, awarie).

- Utrata rękojmi i gwarancji od dewelopera — nie tylko na instalację grzewczą, ale potencjalnie na całość wykończenia, jeśli uznają, że zmiana wpłynęła na inne elementy.

Jeżeli nie macie we wspólnocie wspólnego źródła ogrzewania, a każdy ma osobno np. kocioł gazowy, to zgoda wspólnoty nie jest wymagana.

Podepnę się pod temat - w nowowybudowanym bloku w stanie deweloperskim jeszcze w trakcie budowy wykonujący instalację grzewczą (kaloryfery) proponował zamianę na ogrzewanie podłogowe i niektórzy się zgodzili (po prawdzie, to sam teraz żałuję, że w to nie poszedłem). I w zasadzie odbierali mieszkanie z instalacją ogrzewania podłogowego bez zgód wspólnoty przy milczącej zgodzie dewelopera...
I jak się w takim przypadku wykonana instalacja ma do przepisów?

Powrót