Ojciec alkoholik

• Autor wątku Autor wątku KaczAdam1999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KaczAdam1999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, mam taki problem, i to duży.
Mam ojca alkoholika i chcę się od niego odciąć na dobre.

Jest on strasznie wredny i nie da się przy nim spokojnie żyć pod jednym dachem, bo robi problemy. Przepija też wszystko, co wpadnie w jego ręce. Wczoraj próbował mi ukraść kartę, co mu się nie udało.
Wyrządził również dużo złego (ale przemocy fizycznej nie było) i chciałbym, aby odpowiedział za to.

Mam też młodszego brata, którego chciałbym wziąć pod opiekę.

Co mógłbym zrobić w kierunku osiągnięcia owych celów?

Przepraszam przy okazji z góry, jeśli post jest w niewłaściwej kategorii.

Ostatnia edycja:
KaczAdam1999 napisał:
Mam też młodszego brata, którego chciałbym wziąć pod opiekę.
Wniosek do sądu rejonowego (wydział rodzinny i nieletnich) o ustanowienie rodziną zastępczą (opłata 100 złotych).
KaczAdam1999 napisał:
Wyrządził również dużo złego (ale przemocy fizycznej nie było) i chciałbym, aby odpowiedział za to.
Zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa znęcania do prokuratury albo wniosek o zobowiązanie osoby stosującej przemoc do opuszczenia mieszkania do sądu rejonowego (wydział cywilny - bez opłaty).
KaczAdam1999 napisał:
Przepija też wszystko, co wpadnie w jego ręce.
Wniosek do najbliższej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (bez opłaty).

Dziękuję serdecznie za odpowiedź, Byrthnoth!
Kolejne pytanie - jakie musiałbym spełniać wymagania, żeby przejąć opiekę nad bratem? Umowa o pracę? Brak orzeczenia o niepełnosprawności? Czy coś?
Bo na razie jestem na zlecenie na sprzątaniu, po wyrobieniu orzeczenia umowa o pracę.

Ostatnia edycja:
KaczAdam1999 napisał:
Kolejne pytanie - jakie musiałbym spełniać wymagania, żeby przejąć opiekę nad bratem?
Wymagania określa ustawa.
Przepis prawny:
art. 42 ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej
1. Pełnienie funkcji rodziny zastępczej oraz prowadzenie rodzinnego domu dziecka może być powierzone osobom, które:
1) dają rękojmię należytego sprawowania pieczy zastępczej;

2) nie są i nie były pozbawione władzy rodzicielskiej, oraz władza rodzicielska nie jest im ograniczona ani zawieszona;

3) wypełniają obowiązek alimentacyjny - w przypadku gdy taki obowiązek w stosunku do nich wynika z tytułu egzekucyjnego;

4) nie są ograniczone w zdolności do czynności prawnych;

5) są zdolne do sprawowania właściwej opieki nad dzieckiem, co zostało potwierdzone:
a)zaświadczeniem lekarskim o stanie zdrowia wystawionym przez lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 27 października 2017 r. o podstawowej opiece zdrowotnej (Dz.U. z 2021 r. poz. 1050), oraz
b)opinią o posiadaniu predyspozycji i motywacji do pełnienia funkcji rodziny zastępczej lub prowadzenia rodzinnego domu dziecka wystawioną przez psychologa, który posiada co najmniej wykształcenie wyższe magisterskie na kierunku psychologia oraz 2-letnie doświadczenie w poradnictwie rodzinnym;

6) przebywają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, z tym że w przypadku cudzoziemców ich pobyt jest legalny;

7) zapewnią odpowiednie warunki bytowe i mieszkaniowe umożliwiające dziecku zaspokajanie jego indywidualnych potrzeb, w tym:
a)rozwoju emocjonalnego, fizycznego i społecznego,
b)właściwej edukacji i rozwoju zainteresowań,
c)wypoczynku i organizacji czasu wolnego;

8 ) nie figurują w bazie danych Rejestru Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym z dostępem ograniczonym.

2. Pełnienie funkcji rodziny zastępczej niezawodowej lub zawodowej oraz prowadzenie rodzinnego domu dziecka może być powierzone osobom, które nie były skazane prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo.

3. W przypadku rodziny zastępczej niezawodowej co najmniej jedna osoba tworząca tę rodzinę musi posiadać stałe źródło dochodów.

7. Okoliczności, o których mowa w ust. 1-3, ustala się na podstawie przeprowadzonej przez organizatora rodzinnej pieczy zastępczej analizy sytuacji osobistej, rodzinnej i majątkowej.
Można dodać, że jako rodzina zastępcza będzie Pan miał prawo wystąpić w imieniu brata o alimenty od rodzica/rodziców. Niepełnosprawność sama w sobie nie stanowi negatywnej przesłanki do ustanowienia rodziną zastępczą. Konieczne jest stałe źródło utrzymania. Dysponowanie prawem do lokalu mieszkalnego, w którym przebywać na stałe mógłby podopieczny także byłoby brane pod uwagę. Generalnie kandydat na rodzinę zastępczą ma dawać rękojmię prawidłowego wykonywania bieżącej opieki i właściwego reprezentowania interesów dziecka (generalnie potencjalna i realna możliwość zapewnienie dobrostanu dziecka). Więzi rodzinne/emocjonalne także są istotne.

Ostatnia edycja:
Matko, trochę tego jest (jest to zrozumiałe, bo opieka to bardzo odpowiedzialne zajęcie).
Kolejne pytanie - dom formalnie jest własnością moją i ojca, więc jeśli zgłoszę ojca na policję, to ojciec zostanie wyeksmitowany, a dom przejdzie na spokojnie na mnie, prawda?

Czyli na spokojnie mogę wezwać policję, na miejscu wszystko opowiedzieć, pokazać ze dwa nagrania i jego wezmą stąd, a dom jest dla mnie, tak?
Obok dowodów mam też swoją ogromną listę tego, co uczynił pod wpływem. Nie zawiera się w nich przemoc fizyczna, ale jakby nią groźby. Można po tym chyba stwierdzić, że rażąco uniemożliwia zamieszkiwanie? Bo na to były jakieś przepisy.

PS: Napisałem to o 22, to czemu nagłówek z danymi pokazuje 20 godzinę?

KaczAdam1999 napisał:
Matko, trochę tego jest (jest to zrozumiałe, bo opieka to bardzo odpowiedzialne zajęcie).
Kolejne pytanie - dom formalnie jest własnością moją i ojca, więc jeśli zgłoszę ojca na policję, to ojciec zostanie wyeksmitowany, a dom przejdzie na spokojnie na mnie, prawda?

Źle powiedziałem - nie jesteśmy właścicielami, tylko głównymi najemcami, a mieszkanie jest socjalne, jeżeli cokolwiek to zmieni.

jeśli dochodzi do przemocy psychicznej można zgłosić owy fakt organom ścigania - art. 244kk w zw z art 207kk (znęcanie się). Również wystąpić do sądu od spraw rodzinnych i nieletnich o ustanowienie rodziny zastępczej.
Czasem dobrze pomóc również komuś i po uprzedniej konsultacji z dzielnicowym skierować wniosek o leczenie odwykowe ojca.

KaczAdam1999 napisał:
Czyli na spokojnie mogę wezwać policję, na miejscu wszystko opowiedzieć, pokazać ze dwa nagrania i jego wezmą stąd, a dom jest dla mnie, tak?
Obok dowodów mam też swoją ogromną listę tego, co uczynił pod wpływem. Nie zawiera się w nich przemoc fizyczna, ale jakby nią groźby. Można po tym chyba stwierdzić, że rażąco uniemożliwia zamieszkiwanie? Bo na to były jakieś przepisy.

PS: Napisałem to o 22, to czemu nagłówek z danymi pokazuje 20 godzinę?

Zakładając, że razem zamieszkujecie i są groźby ( konkretne) sytuacja nadaje się na założenie Niebieskiej Karty. Dodatkowo jeśli tutaj mówimy o groźbach użycia przemocy organy mogą ojca zatrzymac również na art. 15a UOP. A następnie będą mogli wnioskować o nakaz/zakaz zbliżania się. (2tyg) - również może być nakaz/zakaz prokuratorski (3mies)

Co tak krótki okres zakazu zbliżania się?

A przepraszam, źle zrozumiałem, to załatwianie trwa 2 tygodnie lub 3 miesiące, teraz dobrze rozumiem?

A co do leczenia odwykowego, to nic mu to nie pomoże w tym, żebym mu wybaczył - ja chcę, żeby został wyeksmitowany z tego domu i poniósł odpowiednią karę za krzywdy wyrządzone mnie i bratu.

Przez jego wyzywające zachowanie ja i brat potrafiliśmy krzyczeć na cały głos, płakać itd. Jeszcze wymuszał na nas pieniądze na alkohol najczęściej ciągłymi, czasami nerwowymi pytaniami, a raz nawet, gdy brat mu tłumaczył, dlaczego tata nie powinien pić, to on wyjął miecz, żeby nastraszyć nas. To z mieczem mam udokumentowane na nagraniu (specjalnie jako dowód), dokładnie rozmowę na ten temat, a nie sam incydent, ale jednoznacznie ona wskazuje na zaistnienie tego wydarzenia. Oni nie wiedzą o tym nagraniu na moim telefonie.

Nie zgłaszałem tego nigdzie na razie, bo nie miałem pracy i nie umiałem znaleźć, więc się bałem o utrzymanie, a przychodziło 500+ na brata, które bez ojca by nie przychodziło. Tu dodatkowo zaznaczę, że ojciec bezczelnie przepijał ten zasiłek.

Dodatkowe pytanie - czy mogę nagrywać ukradkiem moje rozmowy z ojcem i wykorzystać jako dowody przeciw niemu?

Powrót