Ojciec chce odemnie alimenty !

• Autor wątku Autor wątku Camillodizone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Camillodizone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mój ojciec zalega mi na ponad 50tys zł.
Nie utrzymujemy kontaktu prawie całe życie.
Założył rodzinę i podał mnie do sądu o umozenie dalszego płacenia alimentów, ponieważ przestałem się już uczyc.
W sądzie za porozumieniem odstapilem od dalszego płacenia na mnie alimentów.
Po rozprawie po upływie krótkiego czasu ojciec napisał do mnie o umozenie zaległości około 50tys zl.
Nie zgodziłem się więc zaczął mnie straszyć że zażąda alimentów na siebie co mam zrobić w tej sytuacji i czy rzeczywiście może taką sprawę wygrać?
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Ma żone pracuje na czarno nie znam jego stanu zdrowia

W pierwszej kolejności obowiązek alimentacji spada na żonę. Jeśli ta z obowiązku się wywiązuje dobrowolnie, a ojciec dalej żyje w niedostatku to jak najbardziej może wystąpić o alimenty.
Kontakt nie ma większego znaczenia, Pan też nie wywiązuje się z tego obowiązku wobec ojca swoją drogą.
Droga do przyznania ojcu alimentów będzie długa, ale pozew do sadu może złożyć. Sprawa moze się też ciągnąć przez wiele lat, Pan przez wiele lat będzie musiał stawiać się w sadzie plus przedstawiać swoje dochody, stan majątku itd.

Ojciec może założyć sprawę o alimenty, ale musiałby żyć w niedostatku i nie mieć realnych możliwości zarobku. Mój ojciec (z którym też od wielu lat nie mam kontaktu) ma wyrok za znęcanie się nade mną we wczesnej młodości. Dzięki temu "tatusiek" ode mnie pieniędzy nigdy nie zobaczy.

Powrót