Ojciec chce zwrotu alimentów

• Autor wątku Autor wątku roofik5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roofik5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
W 2018 Sąd orzekł alimenty na moją rzecz tj. 800 zł każdego miesiąca. Do 2020 Lipca ojciec płacił, wtedy przestał twierdząc że mogę już utrzymywać się sam.

Studiowałem do października 2020, wtedy zacząłem drugi kierunek z którego zrezygnowałem w lutym 2021.

W tym roku wyegzekwowałem przez komornika 6400 zł za okres LIPIEC-LUTY.

Ojciec chce założyć mi sprawę o zwrot tych pieniędzy jako, że pracowałem i mogłem utrzymać się sam. Czy w ogóle ma takie prawo?
Poprzez mediatorkę dowiedziałem się, że jak zwrócę 3500 zł to odpuści wkraczanie na drogę sądową.

Ale czy jestem zobowiązany zwracać cokolwiek? Obowiązek alimentacyjny nie został w żaden sposób zniesiony.

Oczywiście. Ukończyłeś studia, byłeś zdolny do samodzielnego utrzymania, pobierałem nienależnie alimenty. Ojciec może i w sumie powinien cię pozwać o ustanie obowiązku alimentacyjnego wstecz od października 2020. Oczywiście Poki wyrok alimentacyjny jest w mocy, to ojciec zobowiązany jest płacić. Z tym, że są to pieniądze nienależnie i należy się liczyć z tym, że trzeba będzie je zwrócić

Dopóki wyrok jest w mocy to ojciec ma płacić. Jak chce zniesienia to tylko sąd może to zrobić. Również sąd może podjąć decyzję co do daty ustania obowiązku alimentacyjnego i jeżeli będzie wsteczna to alimenty pobrane po tej dacie mogą podlegać zwrotowi. Samowolna decyzja ojca o zaprzestaniu płacenia i konieczność angażowania komornika działa jednak na jego niekorzyść.

Powrót