Ojciec dziecka nie płaci alimentów na dziecko a chce alimenty od matki

• Autor wątku Autor wątku Kazmiz1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kazmiz1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Państwa
Tak ja w temacie ojciec dziecka ma zasondzone alimenty na dziecko których nie płaci. W dodatku specjalnie pracuje na czarno żeby nie było możliwości ściągnięcia alimentów. Dodam jeszcze tylko że matka dziecka pracuje i ledwo wiąże koniec z końcem i gdyby nie moja pomoc bo teraz ja jestem z nią w związku już dawno straciła by mieszkanie za zaległe rachunki i nie mieli by co jeść. Ale wracając do sedna spray doszły nas ostatnio słuchy że chce wystąpić o to żeby jego była żona z którą ma rozwód płaciła mu alimenty bo przez rozwód żyje w niedostatku i nie może sobie poradzić z życiem. Teraz mam takie pytanie do znawców prawa czy ma takie prawo wystąpić o alimenty od byłej żony z którą ma rozwód a łączy ich tylko dziecko do którego przychodzi raz w roku i to jeszcze jak mu się przypomni a nawet nie utrzymuje kontaktu telefonicznego. Dodam jeszcze że zamiast zobaczyć się z córką to woli pić i płacić na obce dzieci kobiet z którymi się spotyka. No to się nie potrzebnie rozpisałem ale po prostu denerwuje mnie ta cała sytuacja i polskie prawo. Tak więc czy w zaistniałej sytuacji da się coś zrobić jeżeli jest takie prawo by nie płaciła byłemu mężowi alimentów? A także czy istnieje jakaś możliwość by samotnej kobiecie z dzieckiem gdzie nie ma co liczyć na alimenty żyło się trochę lepiej?
Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Alimenty zależą od usprawiedliwionych potrzeb osoby uprawnionej i możliwości finansowych osoby zobowiązanej. W tym przypadku przegrałby ten Pan przegrałby sprawę ze względu na to, że jego była żona nie ma z czego płacić to raz, 2 nie dokłada się do utrzymania dziecka więc jest nie lojalny, 3 nie utrzymuje z nimi żadnych kontaktów, 4. brakuje tylko jakiegoś wyroku za znęcanie się ale myślę, że rozsądny Sąd nie zasądziłby od tego Pana alimentów na rzecz tej Pani.

art. 144 ze znaczkiem 1
Zobowiązany może uchylić się od wykonania obowiązku alimentacyjnego względem uprawnionego, jeżeli żądanie alimentów jest sprzeczne z zasadami współżycia społecznego. Nie dotyczy to obowiązku rodziców względem ich małoletniego dziecka.

Czyli w tym przypadku ta Pani mogłaby się uchylić od obowiązku alimentacyjnego względem swojego byłego męża, ponieważ jest to sprzeczne z zasadą współżycia społecznego.

chce wystąpić o to żeby jego była żona z którą ma rozwód płaciła mu alimenty bo przez rozwód żyje w niedostatku i nie może sobie poradzić z życiem. Teraz mam takie pytanie do znawców prawa czy ma takie prawo wystąpić o alimenty od byłej żony z którą ma rozwód

Czy rozwód nastąpił z orzeczeniem o winie któregoś z małżonków?

Powrót