Ojciec dziecka pracujący w niemczech nie chce załatwić kindergeld

• Autor wątku Autor wątku tila358
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tila358

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Ojciec córki pracuje w Niemczech i nie chce załatwić kindergeld, ok 4 miesiące temu dostał wszystkie dokumenty aby pobierać zasiłek, a teraz nie chce go przekazać dziecku. Jak inaczej mogę to załatwić w Polsce aby córka dostała pieniądze? Obawiam się, że pobiera je dla siebie... Z góry dziękuję za pomoc.

Jeżeli faktycznie je pobiera, będzie musiał wszystko w zębach oddać spowrotem. Jak to sie stało, że on składa dokumenty??? To Ty powinnaś je złożyć właśnie w Polsce w Wojewódzkim Ośrodku Polityki Społecznej, bo jak rozumię, dziecko jest z Tobą w Polsce.Sprawa Wasza zostanie przekazana do Bautzen, gdzie lezy 600 000 nierozpatrzonych wniosków Polaków. Na decyzję czeka się latami. Ale opłaca sie, z tym, ze trzeba się o swoje upominać, dzwonic, pisać, interesować sie sprawą. A ojciec dziecka pracuje, czy siedzi na tzw. socjalu? i ile lat ma dziecko? Bo przyszło mi jeszcze do głowy, że być może zameldował je u siebie i natychmiast otrzymał świadczenie???

Podobno (jeżeli mamy na myśli kindergeld),żeby złożyć papiery w Polsce (i tutaj pobierać ten zasiłek) musiałabym mieć jego zaświadczenie z pracy, że tam pracuje, a tego nie chce mi dać. Dziecko ma 15 miesięcy. Ojciec dziecka mieszka tam, jest zameldowany i pracuje od stycznia 2014r.

Myśle, że można to obejść. Jeśli znasz adres zamieszkania ojca swojego dziecka i nazwę firmy w której pracuje, to zgłoś zaistniałą sprawę w Miejskim Ośrodku Polityki Społecznej. Wyznaczą Ci tzw. opiekuna, czy konsultanta, któremu opowiesz, ze podejrzewasz, ze pobiera pieniądze, a nie przekazuje ich dziecku i wtedy poprosisz, czy ów opiekun mógłby sie skontaktować z Familienkasse właściwą dla miejsca zamieszkania ojca Twojego dziecka i zapytać, czy taka osoba składała wniosek lub pobiera świadczenia. Właściwie potrzebne jest tylko jego imie i nazwisko i miasto w którym mieszka. Jak znasz język, to sama możesz do FK e-mail w tej sprawie napisać, opisać sytuację i sie wyjaśni.
A wiesz napewno, że on pracuje??? Być może siedzi na socjalu i dlatego nie może Ci dać zaświadczenia. Wtedy KG Ci się nie należy. On musiałby faktycznie pracować.

Jest to na pewno Miejski Ośrodek Polityki Społecznej ? A nie Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej?

Jest to na 100% Miejski Ośrodek Polityki Społecznej. W każdym województwie jest przynajmniej jeden taki. Czasem jest to nazywane też Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej. Wpisz w wyszukiwarkę to hasło i swoje województwo i wyskoczy Ci.

nika44...takie sprawy zalatwia sie w MOPS... Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej

Wybacz Elvi, ale osobiście załatwiałam to w Regionalnym Ośrodku Polityki Społecznej w Łodzi, gdyż MOPS nie ma bladego pojęcia o co kaman. A W Regionalnych Ośrodkach są osoby specjalnie przeszkolone do takich procedur, które prowadzą korespondencję z Niemcami w jęz. niemieckim!!!
Kto z MOPS-u zna niemiecki i się za to weźmie??? Koń by się uśmiał.
Dla pewności i rozwiania wątpliwości:
http://www.rcpslodz.pl/Wydzial_ds__Koordynacji_Swiadczen_Rodzinnych/21/0/

Dodam jeszcze, że dzięki temu urządowi moje KG na dziecko przebywające w Polsce załatwiłam w tempie expresowym.
Nie dziwię się, że niektórzy czekają na KG latami, skoro załatwiają to w MOPS :(

Jakie dokumenty będą mi potrzebne aby to tam załatwić ?

Zadzwoń tam i poprostu zapytaj. Ja nie pamiętam wszystkiego. Zresztą w linku, który wyżej wkleiłam w zakładce Świadczenia Rodzinne w krajach UE - EWG znajdziesz wszystkie niezbędne informacje.

Powrót