S
słowa
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam. Mam 22 lata, właśnie obroniłam licencjat na wynik bardzo dobry i zamierzam kontynuować moje studia na drugim stopniu. Pracę dyplomową obroniłam 19 czerwca, mój ojciec ma zasądzone płacić alimenty do 15 dnia każdego miesiąca - w tym miesiącu ich nie uregulował. Nie mam z nim żadnego kontaktu, dzwoniłam do jego pracy, ale "akurat go nie było". Skontaktowałam się z jego obecną żoną, przedstawiłam moją ciężką sytuację finansową, po czym dowiedziałam się od niej, że ojciec zamierza wysłać mi list. Nie pracuję, moja mama pracuje na pół etatu, a jej wynagrodzenie miesięczne wynosi 600 zł. Ma też na utrzymaniu mojego przyrodniego brata, który uczy się w liceum (on otrzymuje alimenty od swojego ojca w wysokości 500 zł). Niedawno odcięto nam wodę, nie mamy wystarczających środków, by pokryć nasze zadłużenia. Mój ojciec, kolokwialnie mówiąc, poczynił samowolę, samemu decydując o zaprzestaniu płaceniu mi alimentów. Od października będę studiować dziennie (podobnie jak w przypadku studiów licencjackich) kolejny kierunek na drugim stopniu. Co mogę zrobić, by ojciec zaczął płacić alimenty? Nie jestem w stanie samodzielnie się utrzymać, mam bardzo ciężką sytuację materialną. Proszę o pomoc.