Ojciec przestał płacić alimenty, a ja nadal chcę studiować

• Autor wątku Autor wątku słowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

słowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam 22 lata, właśnie obroniłam licencjat na wynik bardzo dobry i zamierzam kontynuować moje studia na drugim stopniu. Pracę dyplomową obroniłam 19 czerwca, mój ojciec ma zasądzone płacić alimenty do 15 dnia każdego miesiąca - w tym miesiącu ich nie uregulował. Nie mam z nim żadnego kontaktu, dzwoniłam do jego pracy, ale "akurat go nie było". Skontaktowałam się z jego obecną żoną, przedstawiłam moją ciężką sytuację finansową, po czym dowiedziałam się od niej, że ojciec zamierza wysłać mi list. Nie pracuję, moja mama pracuje na pół etatu, a jej wynagrodzenie miesięczne wynosi 600 zł. Ma też na utrzymaniu mojego przyrodniego brata, który uczy się w liceum (on otrzymuje alimenty od swojego ojca w wysokości 500 zł). Niedawno odcięto nam wodę, nie mamy wystarczających środków, by pokryć nasze zadłużenia. Mój ojciec, kolokwialnie mówiąc, poczynił samowolę, samemu decydując o zaprzestaniu płaceniu mi alimentów. Od października będę studiować dziennie (podobnie jak w przypadku studiów licencjackich) kolejny kierunek na drugim stopniu. Co mogę zrobić, by ojciec zaczął płacić alimenty? Nie jestem w stanie samodzielnie się utrzymać, mam bardzo ciężką sytuację materialną. Proszę o pomoc.

Skąd wiesz, że ojciec zrobił sobie samowolę? Na razie mówimy o 9 dniach opóźnienia. Zdarzało mu się wcześniej nie płacić w terminie?

gringo9 napisał:
Skąd wiesz, że ojciec zrobił sobie samowolę? Na razie mówimy o 9 dniach opóźnienia. Zdarzało mu się wcześniej nie płacić w terminie?
Zdarzało mu się opóźniać, ale dwa lub trzy dni. Natomiast co do tego, że popełnił samowolę - po skontaktowaniu się z jego żoną zażądała ode mnie (najprawdopodobniej za namową mojego ojca), żebym przesłała im dokument potwierdzający, że jestem studentką następnego kierunku (czego na tę chwilę nie mogę wykonać, gdyż czekam jeszcze na odbiór dyplomu i na dzień dzisiejszy jestem zarejestrowana w bazie rekrutacyjnej na studia). Oprócz tego jego żona przekazała mi, iż ojciec zamierza mi wysłać list..

Powrót