Ojciec wyrzucił mnie z domu a mama przebywa za granicą

• Autor wątku Autor wątku edyta2710
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edyta2710

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!
Mam pytanie Ojciec wyrzucił mnie z domu 8 miesięcy temu nie byłam zameldowana u niego w mieszkaniu, ponieważ sam wynajmuje .Nie mam więc meldunku, i nikt z rodziny nie chce mnie zameldować , obecnie wynajmuję pokój z chłopakiem ja nie pracuje gdyż jestem w 7 miesiącu ciąży . Mój tata pobiera za mnie rodzinne przez cały czas a ja nie mieszkam tam przecież co może mu za to grozić? czy mogę zaskarżyć obydwoje rodziców o alimenty ? Mam dopiero 18 lat. Uczę się zaocznie w liceum. Czy to że nie mam meldunku przeszkadza w tym że w najbliższym czasie urodze dziecko ? Mało tego u mojego taty są moje meble ktore dostałam od mamy on powiedział że mi ich nie odda bo przez czas jaki u niego mieszkalam mnie żywił czy moge je jakoś odzyskać?

Ostatnia edycja:
Mozesz zlozyc wniosek o alimenty od matki i ojca, musisz miec jakis adres korespondecyjny dla Sadu. Jesli bedziesz miala wyrok alimentacyjny wtedy Ty sama mozesz sie starac o rodzinne na siebie.

Czy przeszkadza, zalezy dla kogo. Twoje dziecko takze nie bedzie miec meldunku. Skladajac jakiekolwiek papiery np zasilek idziesz do urzedu wg miejsca zam. a Ty go poprostu nie masz. W dowodzie os masz puste pole z adresem?

Jesli uczysz sie zaocznie ze wzgledu na ciaze, to sad moze przyznac alimenty. Pamietaj jednak, ze alimenty beda tylko na Ciebie( nie na Twoje dziecko).
Meble nie naleza do Ciebie- musialabys miec dowod, ze otrzymalas je jako darowizne( prezent) lub kupilas za pieniadze z darowizny. Jesli chodzi o rodzinne, zglos naduzycie w ZUSie. W sadzie przyda sie takie zaswiadczenie z ZUS, ze ojciec swiadomie lamie prawo.
O alimenty powinnas wystapic od obojga rodzicow. Przygotuj kosztorys utrzymania, zaswiadczenie ze szkoly o dalszej nauce, swoj akt urodzenia i pozew. W pozwie opisz sytuacje, zarzadaj o alimnty wstecz o dnia wyrzucenia z domu. Jako osoba dorosla wnioskujesz o alimety w rownych wysokosciach od obojga, Jesli koszt utrzymania wyjdzie Ci np800 zlto od kazdego z rodzicow wnioskujesz po 400zl.
Wynajem pokoju i inne media dzielisz teraz na 2, jesli pozew zlozysz po porodzie to na 3( bo tyle osob orzysta z pokoju, a alimenty maja zaspokajac tylko Twoje potrzeby).

Tak nie mam w dowodzie meldunku...
mam jeszcze pytanie czy jeśli ja nie mam meldunku to moje dziecko może byc zameldowane przy moim chłopaku ? bo on posiada meldunek.

Tak, z tym ze kiedy dziecko się rodzi meldunek dostaje automatycznie po matce-nie trzeba chodzic i meldowac. W tym przypadku własciciel mieszkania bedzie musial isc do urzedu i zameldowac.

ania19871masz jakieś rozdwojenie jaźni? Przeczysz sama sobie. To jak to jest z tym meldunkiem Twoim zdaniem? Jak przytoczysz podstawę prawną, to już w ogóle będzie super.

Powrót