Ojciec zmarłego podjął z jego kont środki na mocy upoważnienia

• Autor wątku Autor wątku filstop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filstop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam pytanie i prośbę o poradę związku z sytuacją zaistniałą sytuacją, która przedstawia się następująco:
- mój szwagier zmarł 3 października
- pozostawił żonę i 3 dzieci (<18 lat)
- jego ojciec był upoważniony do wspólnego konta
- ojciec 4 października wybrał wszystkie środki z kont zmarłego
- z tego co wiem zmarły nie stworzył testamentu

Z tego co wiem to środki te powinny zostać przez upoważnionego (ojca) zwrócone jako majątek spadkowy. W tej sytuacji, z tego co rozumiem całość kwoty dziedziczy żona i dzieci.

Proszę o poradę w jaki sposób najlepiej podejść do tej sprawy. Ojciec zmarłego pieniędzy dobrowolnie niestety nie odda.

Z góry dziękuję za pomoc.

Hmm, możliwe, ponieważ zgodnie z prawem pełnomocnictwo (bez dodatkowych zastrzeżeń) mija w momencie śmierci posiadacza konta. Czy można w jakiś sposób wystąpić o zamrożenie środków znajdujących się obecnie na koncie ojca jako zdobyte nieprawnie? Czy trzeba złożyć na Policję doniesienie o popełnieniu przestępstwa i tym już się zajmie prokuratura? Pytam bo obawiam się, iż ojciec zmarłego może przenieść pieniądze „do skarpety” a wtedy już zostaje tylko egzekucja komornicza..

1. jeśli nie wypłącił wszystkiego, to trzeba bank zawiadomić;
2. jeśli wypłacił, a państwo znacie miejsce - konto ich ulokowania, albo co lepsze zastały tam przelane przez bank, to wydaje się zasadne również wystąpienie do sądu o zabezpieczenie spadku - do sądu właściwego dla ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy;
3. czy złożyliście państwo wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, jeśli nie, to należy szynko to zrobić, wówczas już będzie numer sprawy i można będzie szybciej czynności zabezpieczajce przeprowadzić;
4. policje też zawiadomić niezależnie;

Zastanawiam się czy to jednak jest przestępstwo ponieważ: (cytat)
Jeżeli pełnomocnik po wygaśnięciu umocowania dokona w imieniu mocodawcy czynności prawnej w granicach pierwotnego umocowania, czynność prawna jest ważna, chyba że druga strona o wygaśnięciu umocowania wiedziała lub z łatwością mogła się dowiedzieć. Aby nie dopuścić to zaistnienia tej ostatniej sytuacji, mocodawca powinien, po wygaśnięciu pełnomocnictwa zażądać zwrotu dokumentu potwierdzającego pełnomocnictwo. Do takiego zwrotu zobowiązany jest pełnomocnik.

no i?

jak coś to, doczytaj do końca;
poza tym to jest szczególny rodzaj pełnomocnictwa;

Powrót