Ojcostwo z litości...

• Autor wątku Autor wątku potrzebujący po
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

potrzebujący po

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Mam dość dziwny problem, który postaram się w miarę możliwości opisać w sposób zrozumiały.
Pewna kobieta pochodząca z Wietnamu powiadomiła mnie o ciąży oraz że to ja jestem prawdopodobnym ojcem tego Dziecka. Znajomość była krótka między nami. Oznajmiłem, że skoro tak to po narodzinach pójdziemy do urzędu załatwić sprawy dotyczące obywatelstwa itd.
Gdy dziecko się narodziło i ustaliliśmy datę wizyty w urzędzie zobaczyłem narodzone dziecko po raz pierwszy i od razu stwierdziłem, że to dziecko nie ma żadnych rys europejskich i jest w 100 % czystym Azjatą .
Matka dziecka wtedy powiedziała mi że faktycznie ojcem jest ktoś inny a oszustwo spowodowane było tym, że chciała zostać w Polsce dzięki obywatelstwu dziecka. Umową słowną przysięgła że nigdy nie wystąpi o alimenty ani inne świadczenia pieniężne.
Po 10 latach spokoju dostałem wezwanie do Sądu Rodzinnego i Nieletnich.
Jakieś złe zachowanie w ich domu spowodowało zainteresowanie Opieki i na ich wniosek Sąd chciał się dowiedzieć czy łożę na dziecko. Chodzi o art.109 kriop.
Pytanie moje brzmi : Do jakiego Sądu złożyć wniosek, oraz o co wnosić, żeby wyjaśnić tą sprawę na zawsze ?
W międzyczasie założyłem rodzinę, postawiłem dom oraz poważnie zachorowałem. Nie chciałbym aby do Żony ktoś kiedyś przyszedł z jakimiś roszczeniami gdy mnie nie będzie. Planuję w najbliższym czasie zrobić badania DNA na swój koszt gdyż doczytałem się tu na forum, że lepiej nie czekać aż Sąd je nakaże .
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

W tym momencie nie możesz wystąpić o zaprzeczenie ojcostwa. Minął już dawno termin ustawowy. Teraz o zaprzeczenie mógłby wystąpić tylko prokurator, który że względu na dobro dziecka może nie być zbyt chętny. W razie jakichkolwiek roszczeń alimentacyjnych nie masz szans się wymigać. Alimenty są na dziecko więc żadne obietnice matki nie że nie będzie się ich domagać nie mają znaczenia. Ogólnie jesteś ojcem tego dziecka w świetle prawa.

Dojdą jeszcze w przyszłości kwestie dziedziczenia.

Właśnie o kwestie dziedziczenia się najbardziej obawiam. Zupełnie nic nie mogę zrobić ?
Czy wynik badania DNA może pomóc Żonie po mojej śmierci w zachowaniu naszego majątku ? I jak można doprowadzić do tego aby prokurator mógł zacząć w ogóle rozważać wystąpienie o zaprzeczenie ojcostwa ?

Musiałbyś się zgłosić do prokuratury i przedstawić sytuację. Tylko co powiesz, że świadomie i z premedytacją oszukałeś urząd stanu cywilnego?

aby prokurator mógł zacząć w ogóle rozważać wystąpienie o zaprzeczenie ojcostwa ?
Muszą być ku temu podstawy. Kodeks przewiduje dwa przypadki: gdy wymaga tego dobro dziecka lub ochrona interesu społecznego. W mojej ocenie Twój przypadek tego nie obejmuje.

Dziękuję bardzo za rzetelne porady i pomoc w tej sprawie.
Rozumiem sytuację i nie jest najlepsza. Proszę jeszcze tylko o odpowiedź na pytanie dotyczące badań DNA czy jeśli zrobię mogą pomóc Żonie przy ewentualnych roszczeniach i czy muszę te badania jakoś zalegalizować ? U notariusza czy np. badania robić u lekarza biegłego z medycyny sądowej ?

eśli zrobię mogą pomóc Żonie przy ewentualnych roszczeniach i czy muszę te badania jakoś zalegalizować ?
Pomóc w jakiej czynności? Nawet jakbyś miał te badania to i tak nie pozbawiają dziecka dziedziczenia, póki prawnie jest/było do śmierci Twoim dzieckiem. Nikt tymi wynikami nie będzie zainteresowany. Dziecko to nie zabawka, która jak się znudzi to ją odstawiasz. Polski kodeks rodzinny na pierwszym miejscu stawia dobro dziecka. Przypuszczam, ze sprawa ma trochę inny charakter o czym nie piszesz, więc i ja nie będę tego ciągnął. Nie jesteś jedyną taką osobą która uznała dziecko obcokrajowca tylko w jednym celu, niestety nie zdając sobie sprawy z konsekwencji takiej czynności w przyszłości. Co najwyżej możesz żonie udowodnić, że faktycznie to nie było Twoje dziecko.
U notariusza czy np. badania robić
Notariusz nie zajmuje się badaniami.

Zgodnie z prawem to jest twój dziecko razem ze wszystkimi tego konsekwencjami. Normalnie powinieneś je utrzymywać i normalnie po tobie dziedziczy. Żadne badania DNA tego nie zmienia.

Witam,

może uda się coś panu doradzić, proszę o dane kontaktowe na adres: moderacja .........

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót