Okazjonalna sprzedaż ręcznie robionej biżuterii a prowadzenie innej działalności

• Autor wątku Autor wątku WomanInTheMirror
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WomanInTheMirror

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry, od ponad roku prowadzę działalność związaną z korepetycjami. Zawsze też bardzi lubiłam wszelkiego rodzaju prace ręczne. Ostatnio zainteresował mnie wyrób biżuterii (wisiorki i kolczyki z żywicy). Chciałabym też zacząć ją sprzedawać. W małych ilościach -- wątpię, że czasowo wyrobię się z większą ilością, oraz że zainteresowanie będzie na tyle duże że zarobię za to więcej niż 100 czy 200 zł miesięcznie. Raczej spodziewałabym się zysku rzędu kilkudziesięciu złotych.

Moje pytanie jednak brzmi: czy mogę sprzedawać moje wyroby legalnie bez zakładania dodatkowej działalności? W to wątpię, niestety... W takim razie co zrobić, by nikt mnie za to nie ścigał? Bardzo proszę o podpowiedź.:roza:

Nie widzę opcji edycji, więc napiszę w odpowiedzi. Wg tego, co czytałam w Internecie na ten temat to wychodzi na to, że musiałabym założyć dodatkową działalność. Tylko, że wtedy musiałabym płacić drugą składkę zdrowotną. Dobrze rozumiem?

Teraz znów doczytałam, że wystarczy dopisać nowe PKD. Przepraszam, że tak zaśmiecam temat, ale czytam o tym i mam mętlik w głowie, a nie chciałabym narobić sobie problemów sprzedając coś nielegalnie.

Jeśli już prowadzisz działalność gospodarczą, to wystarczy rozszerzyć jej zakres poprzez dodanie kolejnego numeru PKD.

Tak na marginesie - nie można jednocześnie prowadzić kilku jednoosobowych działalności gospodarczych;)

Rovan napisał:
Jeśli już prowadzisz działalność gospodarczą, to wystarczy rozszerzyć jej zakres poprzez dodanie kolejnego numeru PKD.

Tak na marginesie - nie można jednocześnie prowadzić kilku jednoosobowych działalności gospodarczych;)

Dziękuję, dziękuję, dziękuję!!!! :D

Powrót