Okładki albumów muzycznych

• Autor wątku Autor wątku producent_m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

producent_m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Dzień dobry,

planuję otworzyć Startup, który polegałby na sprzedaży płytek plexi z nadrukowaną okładką wybranego przez klienta albumu i podpisem (wykonawca i tytuł albumu). Miałyby one cel dekoracyjny. Istnieje juz firma za granicą świadcząca podobne usługi ***mod***, tam mogą Państwo zobaczyć na czym to polega. Chciałem zapytać o legalność wykorzystywania w mojej działalności okładek, które są chronione prawem autorskim. Dodam, że nie sprzedawałbym gotowych produktów z okładkami, tylko drukowalbym je na podstawie zamówienia klienta (to klient wskaże dowolną wybraną przez siebie okładkę, ja tylko wykonam zlecenie nadruku). Czy w takim wypadku to zlecający powinien dysponować odpowiednimi prawami autorskimi do grafiki? Proszę o poparcie swoich odpowiedzi odpowiednimi artykułami.

Dziękuję.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
producent_m napisał:
... to klient wskaże dowolną wybraną przez siebie okładkę, ja tylko wykonam zlecenie nadruku ...
Jeśli Ty będziesz posiadał katalog okładek to niezbędna będzie odpowiednia zgoda uprawnionego, licencja na korzystanie. Jeśli klient dostarczał grafikę z taką okładką to Ty będziesz miał obowiązek odprowadzać opłatę reprograficzna.

LeszsekS napisał:
Jeśli Ty będziesz posiadał katalog okładek to niezbędna będzie odpowiednia zgoda uprawnionego, licencja na korzystanie. Jeśli klient dostarczał grafikę z taką okładką to Ty będziesz miał obowiązek odprowadzać opłatę reprograficzna.

Nie miałbym bazy. Klient też nie dostarczałby grafiki, tylko podawałby mi tytuł utworu/albumu i wykonawcę, a ja pobrałbym okładkę tego albumu z internetu i nadrukowal na płycie plexi.

Czy mogę użyć w materiałach reklamowych (banerach) moich produktów z nadrukowanymi okładkami znanych albumów?

Dodam też, że nadruki wykonywałaby w moim imieniu zaprzyjaźniona drukarnia, nie ja osobiście.

producent_m napisał:
... Czy mogę użyć w materiałach reklamowych (banerach) moich produktów z nadrukowanymi okładkami znanych albumów?
Tylko za zgodą uprawnionych.
producent_m napisał:
Dodam też, że nadruki wykonywałaby w moim imieniu zaprzyjaźniona drukarnia, nie ja osobiście.
Ktoś musi wnosić opłatę reprograficzną, albo Ty albo drukarnia, zakładam, że ta ostatnia zrzuci to na Ciebie.

Powrót