Okładki książki - skąd mogę brać źródło?

• Autor wątku Autor wątku Letyzja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Letyzja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, przejrzałam forum i nie znalazłam wątku, w którym uzyskała bym odpowiedź. Jeśli taki jest to przepraszam, wówczas usunę.

Jestem początkującym grafikiem i dostałam niedawno zlecenie na okładkę do książki.
Zastanawiam się, skąd mogę czerpać zdjęcia potrzebne do stworzenia okładki. Czy to mogą być tylko darmowe platformy lub płatne? Czy może być np. pinterest, z tym, że muszę podać źródło? Przecież te zdjęcia i tak są udostępniane, kopiowane w sieci i trudno dojść do autora zdjęć. Czy w związku z tym, mogę z nich korzystać?

Letyzja napisał:
... Zastanawiam się, skąd mogę czerpać zdjęcia potrzebne do stworzenia okładki. ...
To nie jest problem prawny.

Nie mniej zawsze musisz posiadać odpowiednia zgodę na korzystanie z cudzego utworu. Czytaj warunki na jakich są udostępniane zdjęcia na konkretnych platformach, jest ich wiele w sieci, a tutaj nie miejsce aby polecać którykolwiek.

Letyzja napisał:
... Przecież te zdjęcia i tak są udostępniane, kopiowane w sieci i trudno dojść do autora zdjęć. ...
To, że są udostępnione w żaden sposób nie oznacza, że masz prawo z nich korzystać w dowolny sposób.

Ostatnia edycja:
Powrót