okres oczekiwania naprawy - ile trwa?

• Autor wątku Autor wątku eraeste
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eraeste

Użytkownik
Odpowiedzi
131
Chciałbym Państwa zapytać o poradę.

19.02.2017 oddałem telefon do salonu PLAY, ponieważ urządzenie się samo wyłączało.

22.02.2017 podobno trafił do serwisu.

do dziś nie dostałem telefonu Play mówi, że czekają na informacje z serwisu a serwis mówi, że czeka nadal na część do telefonu (bateria) od producenta.

Reklamacja w play była złożona w formie " niezgodność towaru z umową"

1. Ile mogę tak czekać czy prawnie ich obowiązuje jakiś okres trwania naprawy?

2. Czy niezgodność towaru z umową nadal istnieje, bo słyszałem, że coś się pozmieniało.

art. 561 par 2 k.c. mówi, że: sprzedawca jest obowiązany wymienić rzecz wadliwą na wolną od wad lub usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności dla kupującego

jak nie obowiązuje to ile sprzedawca może trzymać telefon w serwisie pozbawiając tym samym kupującego z korzystania z urządzenia?

na prawdę nie ma regulacji czasowej na oddany sprzęt?

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
Powyższy przepis już nie obowiązuje od ponad roku.

Ua.. A to kolega pocisnął. A nie obowiązuje, bo kolega go nie uznaje, czy z jakiegoś innego powodu?

Poza porządkiem prawnym kolegi loco1 przepis obowiązuje.

"nadmiernych niedogodności" czy po miesiącu bez telefonu odczuwam takie spostrzeżenie i co teraz mogę zrobić?

pisze do play i serwisu a oni, ze jeszcze nie, jeszcze nie.

ciesze się Panowie, że doszliście do porozumienia, ale możecie odpisać na moje pytanie ile prawnie mogę czekać na naprawdę telefonu dodam, że minął miesiąc a stwierdzono, że bateria jest wadliwa i czekają na baterie od producenta cały czas serwis powtarza a salon play, że czekają na odp z serwisu.

rozumiem 2 max 3 tygodnie czekania tez pewne sytuacje rozumiem, ale ponad miesiąc bez telefonu to uważam, że jest przesadne...

co mogę zrobić? czy nic i mam czekać cicho...

Powrót