Okres od wyroku do postępowania windykacyjnego

• Autor wątku Autor wątku xxdorian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxdorian

Jaki jest okres, kiedy mogę przekazać dług do firmy windykacyjnej lub komornika od wygranego procesu?

Wyrok jest zaoczny i nakazuje rygor natychmiastowej wykonalności.
Chodzi mi głównie ile pozwany ma czasu na spłatę tego długu od uprawomocnienia się sprawy, a po jakim czasie jeśli nie spłaci mogę najwcześniej rozpocząć ściąganie długu.

musisz mieć klauzule wykonalności, a potem szybko do komornika, opłata i działacie :]

hmm dzięki za szybką odpowiedź.

Natomiast teraz mam pytanie, ile mam czekać od uprawomocnienia do złożenia wniosku o klauzule wykonalności.
Ustawa określa ścisle ten okres?
W jakich okolicznościach mogę złożyć ten wniosek aby był pozytywnie rozpatrzony?

Można było złożyć wniosek o nadanie klauzuli juz przy złożeniu pozwu.
Klauzulę nadaje się po uprawomocnieniu, więc szybko wniosek, opłata 6 zł (plus ew. za następne strony). Nie ma tu kwestii odrzucenia wniosku.

natalie-s1959 napisał:
Można było złożyć wniosek o nadanie klauzuli juz przy złożeniu pozwu.

Który zostałby oddalony, bowiem w tym czasie nie było prawomocnego rozstrzygnięcia...

Rozumiem, że nie ma pani styczności z procedurą obowiązującą i praktykowaną, więc proszę nie wypowiadać się w tej materii.

xxdorian napisał:
Wyrok jest zaoczny i nakazuje rygor natychmiastowej wykonalności.
natalie-s1959 napisał:
Klauzulę nadaje się po uprawomocnieniu
W takim przypadku tak oczywiście nie jest i klauzulę wykonalności sąd może nadać pomimo tego, iż wyrok nie jest prawomocny.

Przepis prawny:
art. 333
§ 1. Sąd z urzędu nada wyrokowi przy jego wydaniu rygor natychmiastowej wykonalności, jeżeli:
(...)
3) wyrok uwzględniający powództwo jest zaoczny.
(...)

Dla wszelkiego bezpieczeństwa lepiej złożyć wniosek tuż po uprawomocnieniu się wyroku.
Dzięki za pomoc

po uprawomocnieniu się wyroku możesz wysłać dłużnikowi wezwanie do zapłaty z krótkim terminem informując go, że w przypadku braku wpłaty skierujesz sprawę do komornika który naliczy kolejne koszty.

Powrót