Okres probny a ciaza

• Autor wątku Autor wątku kazik66667
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kazik66667

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam,
Jestem zatrudniona na umowe o pracy na okres probny do dnia 10 maja 2011,
w czasie trwania umowy zaszłam w ciążę i zastanawiam sie nad L4, poniewaz nie za dobrze znosze objawy...
w zwiazku z tym mam pytanko co z moja umowa? czy zostanie ona rozwiazana, czy pracodawca jest w takiej sytuacji zoobowiazany do przedluzenia mi tejze umowy? informuje iz w dniu zakonczenia umowy o prace tj,10 maj bede w 3 miesiacu ciazy...
prosze o rade

jestem zatrudniona na umowe o pracy na okres probny do dnia 10 maja 2011,
w czasie trwania umowy zaszłam w ciążę
w zwiazku z tym mam pytanko co z moja umowa? czy zostanie ona rozwiazana, czy pracodawca jest w takiej sytuacji zoobowiazany do przedluzenia mi tejze umowy? informuje iz w dniu zakonczenia umowy o prace bede w 12 tyg ciazy, czy prawo mnie chroni, poniewaz slyszalam ze jesli zaszlam w ciza podczas okresu probnego to niewazne ktory to tydz, a pracodawca jest zobowiazany przedlozyc mi umowe do czasu porodu. prosze o pomoc co mozna zrobic w takiej sytuacji

Art. 177 § 3 kp. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Witam, obecnie jestem w 8 tyg ciąży, umowa na czas próbny kończy mi się 17.07.2011, wiec pracodawca będzie musiał przedłużyć mi umowę do dnia porodu. A moje pytanie jest następujące, jak wygląda sprawa z macierzyńskim? Czy są potrzebne jakieś dokumenty, jeśli tak to jakie i gdzie je trzeba złożyć? Za pomoc serdecznie dziękuje.

Jeśli masz umowę o pracę na trzymiesięczny okres próbny, to pracodawca przedłuży umowę do dnia porodu, skompletuje dokumenty: skrócony odpis aktu urodzenia dziecka, zaświadczenie ZUS Z-3 oraz świadectwo pracy i przedłoży do ZUS.

a kiedy powiedzieć pracodawcy o ciąży? coś podejrzewają, a ja z drugiej strony chciałabym byś fair.

Zaświadczenie możesz przedłożyć teraz, ale takiego obowiązku nie ma.

Witam od 19listopada bedzie zatrudniona do pracy na 3miesieczny okres probny jestem teraz z 11 tc pracodawca nie wie o tym.Po jakim okresie przepracowania moge isc na 1 zwolnienie chorobowe czy np.po 2 tygodnia bede mogła isc i dalej ciagnac od ginekologa do dnia porodu?czy dostane przedłuzenie umowy jak to wyglada>>prosze o odpowiedź

to forum prawne a nie położnicze, proszę spytać ginekologa czy widzi zasadność zwolnienia lekarskiego

Witam.Mam umowę na czas nieokreślony z trzy miesięcznym okresem próbnym od czerwca br. Obecnie (7.08 ) jestem w 7 tygodniu ciąży,jestem ubezpieczona przez pracodawcę.Czy może mnie zwolnić z pracy ..?

Art. 177 § 4. kp. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.

Kobietę ciężarną zatrudnioną na podstawie umowy o pracę można zwolnić jedynie w wyniku tzw. zwolnienia dyscyplinarnego - art. 52 k.p.

Powrót