Okres przedawnienia roszczenia o utracony zysk

• Autor wątku Autor wątku pieszo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pieszo

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Spółka miejska bezprawnie odcięła wodę w budynku, którego jestem współwłaścicielem.

Efektem była wyprowadzka mojego lokatora (najem prywatny, nie w ramach mojej dział. gosp.), a więc mój utracony zysk z czynszu najmu.

1) Ile czasu mam na wniesienie powództwa o odszkodowanie przeciwko spółce, tzn. po jakim okresie sprawa uległaby przedawnieniu?

2) Czy powództwo może obejmować odszkodowanie jedynie za okres do momentu wniesienia powództwa, czy również okres przyszły (w którym przecież nadal zajdzie utrata moich korzyści)?

Ostatnia edycja:
@Kanas - napisałem wszystkie konkretne i istotne informacje :) nie chciałem rozwlekać.
Doprecyzuję:

Bezprawność odcięcia wody w budynku została stwierdzona przez Sąd, jest też niepodważalna w świetle przepisów i zgromadzonych dowodów.

Wyprowadzić nie znaczy, że nie jest zobowiązany do zapłaty.
W tej sprawie znaczy - Sąd stwierdził to w prawomocnym wyroku, uznając, że prawo lokatora (do nieprzerwanych dostaw wody - nawet jeśli nie zawiniłem takiej przerwie) stoi tu ponad prawem wynajmującego do przychodów z najmu.

Jedyną drogą jest więc dla mnie odszkodowanie od sprawcy - spółki dostarczającej wodę (co zresztą zasugerował mi sam Sąd).

Dlatego nie rozpisywałem się o szczegółach - bo sprawa jest dość jednoznaczna (zarówno w zakresie bezprawności odcięcia wody, jak i efektu w postaci wyprowadzki lokatora), mam tylko konkretne pytanie o terminy.

Ostatnia edycja:
Nikt nie wie, jaki okres przedawnienia obowiązuje dla takich roszczeń?

Naprawdę zadałem aż tak trudne pytanie? :(

Uprzejmie przypominam się ze swoim pytaniem, zadanym w pierwszym wpisie.

Powrót