Okres wyczekiwania a L4 w ostatnim dniu UOP

• Autor wątku Autor wątku CrazyTechniQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CrazyTechniQ

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Cześć, ostatnio kłóciłem się z koleżanką, która postanowiła iść na zwolnienie lekarskie w ostatnim dniu umowy o pracę. Umowę miała podpisaną dnia 01.07.2024 do 31.07.2024 i właśnie tego 31 poszła do lekarza, który wypisał skierowanie do specjalisty i dał zwolnienie L4 na okres 7 dni. Teraz pracuje w innej firmie i liczy na wypłatę chorobowego za ten okres, ale ja jej mówię, że skoro nie wysłała online zaświadczenia Z-10 i druku Z-3 to nic nie dostanie. Jej nic się nie da wytłumaczyć i ciągle mówi, że takie pisma to tylko powyżej 33 dni zwolnienia. To jak to jest?

Czyli rozumiem, że to ja jestem w błędzie? Wytłumacz proszę.

31 lipca jest pierwszym dniem choroby, za który należy się wynagrodzenie chorobowe płatne przez zakład pracy.
W związku z tym, że zatrudnienie ustanie - a zwolnienie chorobowe trwa: zakład pracy musi przekazać wypłatę zasiłku po utracie zatrudnienia do ZUS.
W tym celu wysyła druk ZUS Z-3. Tylko ten.
A czy zasiłek będzie należny - to niestety nie: bo z opisu wynika, że nie spełni warunku, iż choroba trwa co najmniej 30 dni (piszesz, że tylko do 6 sierpnia).
Więc ZUS przyśle decyzje o odmowie wypłaty zasiłku.

Natomiast ty nie pytałaś o prawo do zasiłku - tylko o to kto przesyła dokumentację.
Oczywiście gdyby dostała kolejne druki ZLA, już po ustaniu zatrudnienia, powinna sama je zgłaszac do ZUS (wniosek o zasiłek), ale też o to nie pytałaś.

Może pokrętnie napisałem. Zasiłek chorobowy to każdy wie, że ZUS wypłaca jeżeli choroba trwa dłużej niż 33 dni.
Mi chodziło o zwykłe zwolnienie lekarskie. Podlegała nieprzerwanie ubezpieczeniu od 01.07 do 31.07 więc 31 dni, a wymagane jest 30, to ten okres wyczekiwania. Dopiero 31 dnia poszła na zwolnienie, które zostało wystawione podczas trwania umowy o pracę.

Czysto hipotetycznie i dla zaspokojenia własnej wiedzy i ciekawości.
W identycznym przypadku tj. ostatni dzień umowy o pracę (30 dni wyczekiwania) i czuję się źle, więc idę do lekarza, który wystawia mi zwolnienie na 10 dni, ale 10 dnia mi się nie poprawia więc proszę o kolejne 10 dni. To jak rozumiem za te 20 dni obejmuje mnie jeszcze zwolnienie lekarskie płatne w 80%, które wypłaci mi już były pracodawca? Bo z tego co się orientuję to pracodawca opłaca zwolnienie lekarskie do 33 dni i ja nie muszę niczego do ZUS wysyłać? Bo jest to płatne zwolnienie lekarskie, dopiero po 33 dniach miałbym wysyłać zaświadczenie Z-10 i druku Z-3?

Przepraszam, że tak chaotycznie napisałem.

CrazyTechniQ napisał:
Zasiłek chorobowy to każdy wie, że ZUS wypłaca jeżeli choroba trwa dłużej niż 33 dni.

Nie tylko wtedy - także po ustaniu zatrudnienia. Dlaczego pracodawca miałby płacić BYŁEMU pracownikowi?
W podanej sytuacji pracodawca płaci tylko za jeden dzień: 31 lipca, później to już "problem" ZUSu i od 1 sierpnia może być wypłacany ewentualnie zasiłek chorobowy.
Pracownik jest "problemem" pracodawcy do ostatniego dnia zatrudnienia.

CrazyTechniQ napisał:
Czysto hipotetycznie i dla zaspokojenia własnej wiedzy i ciekawości.
W identycznym przypadku tj. ostatni dzień umowy o pracę (30 dni wyczekiwania) i czuję się źle, więc idę do lekarza, który wystawia mi zwolnienie na 10 dni, ale 10 dnia mi się nie poprawia więc proszę o kolejne 10 dni. To jak rozumiem za te 20 dni obejmuje mnie jeszcze zwolnienie lekarskie płatne w 80%, które wypłaci mi już były pracodawca?

Nie - patrz wyżej
Po drugie - patrz poprzedni mój post - za 20 dni nikt ci nic nie wypłaci bo by wypłacić zasiłek po ustaniu zatrudnienia, muszą być spełnione łącznie dwa warunki, tj. choroba MUSI
1) wystąpić nie później niż do 14 dnia (z wyjątkiem choroby zakaźnej z kodem "E") od utraty zatrudnienia [warunek spełniony] oraz
2) choroba licząc dni po utracie zatrudnienia musi trwać nieprzerwanie minimum 30 dni [warunek nie spełniony, trwa tylko 20 dni]

CrazyTechniQ napisał:
Bo z tego co się orientuję to pracodawca opłaca zwolnienie lekarskie do 33 dni i ja nie muszę niczego do ZUS wysyłać? Bo jest to płatne zwolnienie lekarskie, dopiero po 33 dniach miałbym wysyłać zaświadczenie Z-10 i druku Z-3?
Przepraszam, że tak chaotycznie napisałem.

33 dni to masz w trakcie zatrudnienia - nie po zatrudnieniu.
Jeżeli choroba wystąpi w trakcie zatrudnienia i trwa po jrgo utracie - to zakład pracy przesyła ZUS Z-3 do ZUS celem kontynuacji wypłaty zasiłku przez ZUS po rozwiązaniu umowy.
Jak choroba wystąpi już PO utracie zatrudnienia albo jak są wystawiane kolejne ZLA - to już byłemu pracodawcy nic do tego - musisz każdorazowo sam wnioskować o wypłatę zasiłku. O ewentualny druk ZUS Z-3 ZUS sam się upomni do byłego pracodawcy.

Dziękuję za precyzyjną odpowiedź.

Powrót