Okres wypłacania zasiłku

• Autor wątku Autor wątku darek1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darek1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Mam pytanie odnośnie okresu wypłacania zasiłku dla bezrobotnych.

Mój ojciec rozwiązał umowę z pracodawcą za porozumieniem stron (umowa o pracę). Wiem, że w takim przypadku zasiłek będzie przysługiwał po 90 dniach od momentu zarejestrowania się w PUP, jednak jak długo będzie wypłacany? Stopa bezrobocia w naszym powiecie wynosi 106% średniej krajowej, a więc to oznaczałoby 6 miesięcy. Jednak ojciec skończy w tym roku 50 lat (data przypadnie teoretycznie już po rozpoczęciu pobierania zasiłku), czy w takim przypadku będzie mógł liczyć na 12-miesięczny zasiłek?.

Dodam jeszcze, że przepracował 32 lata, a na utrzymaniu nie pozostają małoletnie dzieci poniżej 15 roku życia.

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Od kiedy przysługuje ojcu zasiłek dla bezrobotnych?

Po 90 dniach od daty 17 lipca czyli około 17 października (mam na myśli oczywiście bieżący rok, do 16 lipca ojciec będzie formalnie zatrudniony). Dokładnie 7 listopada skończy 50 lat.

Witam mam zamiar zatrudnić męża jako osobę współpracującą we własnej działalności gospodarczej. Do lutego mąż jest na zasiłku dla bezrobotnych. Jeśli zatrudnię go od grudnia 2014 do grudnia 2015 to czy zasiłek dla bezrobotnych będzie mu przysługiwał przez okres 12 miesięcy, czy przez pozostałe 3 miesiące z wcześniejszego zasiłku przed zatrudnieniem. I czy musi przez okres współpracy otrzymywać wynagrodzenie by po upływie roku nabył prawo do zasiłu, czy wystarczą składki opłacane jak za osobę współpracującą w Zusie.

Powrót