Określenie czy wycieczka może się zaliczać do "stosunku towarzyskiego" ?

• Autor wątku Autor wątku Szklany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szklany

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
mam możliwość ściągnąć do swojego centrum w wakacje kilka wycieczek organizowanych przez biura podróży, szkoły. Jako dodatkową atrakcję chcę zorganizować projekcję filmową dla uczestników. W związku z tym mam pytanie jak wygląda sprawa związana z wykupieniem koncesji/pozwolenia na projekcje takiego filmu, czy można zorganizowana grupę jaką jest wycieczka w określonym gronie, niezbyt dużej ilości osób (ok. 40-50 osób) zaliczyć do kręgu osób pozostającego w stosunku towarzyskim a co się z tym wiąże zorganizować taką projekcję bez zdobywania odpłatnie pozwoleń itp... tak jak to mówi art. 23 pkt 1. ustawy przedstawiony poniżej... Czy wpływ na taką interpretację może mieć fakt że posiadaczem materialnej wersji filmu (nośnika cd etc.) jest bądź moje centrum, bądź organizator wycieczki, pilot, uczestnik wycieczki...

Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

RE: Określenie czy wycieczka może się zaliczać do "stosunku towarzyskiego" ?

Uczestnicy wycieczki dla siebie mogą stanowić krąg osób pozostających w stosunku towarzyskim, ale Ty do tego kręgu nie należysz.

W takim wypadku nasuwa się pytanie...
Czy jak wycieczka a konkretnie jej reprezentant, opirkun przyjedzie do mnie z własnym nośnikiem i wyrazi chęć odtworzenia filmu potrzebna będzie koncesja ? A co za tym idzie, gdy nośnikiem dysponował będę ja to jestem zmuszony do wykupienia koncesji, mimo iż w projekcji uczestniczą tylko i wyłącznie uczestnicy wycieczki ?

Szklany napisał:
Czy jak wycieczka a konkretnie jej reprezentant, opiekun przyjedzie do mnie z własnym nośnikiem i wyrazi chęć odtworzenia filmu potrzebna będzie koncesja ?
jeśli organizatorem pokazu będzie któraś z osób z wycieczki i WSZYSTKIE osoby obecne na pokazie będą pozostawać ze sobą w stosunku towarzyskim (czyli stanowić będą krąg towarzyski...) - wtedy rzeczywiście można powoływać się na ART.23. upaipp.
gdy nośnikiem dysponował będę ja to jestem zmuszony do wykupienia koncesji, mimo iż w projekcji uczestniczą tylko i wyłącznie uczestnicy wycieczki ?
Tak. Trzeba posiadać licencję na rozpowszechnianie filmu, od producenta lub innej osoby / firmy reprezentującej w tym zakresie producenta filmu. Poszukaj w 'Archiwum' lub opcją 'Szukaj' (na dole tej strony też są jakieś przykładowe linki) innych tematów o filmach - tam przewinęła się kiedyś (bodajże kwiecień lub maj tego roku) informacja o jakiejś firmie sprzedającej takie licencje do bardzo wielu tytułów.

Powrót