okreslenie kwoty splaty z czesci domu

• Autor wątku Autor wątku rabinka59
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rabinka59

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Jestem włascicielem w1/2 części domu razem z ojcem / tez 1/2/ Chcę aby mnie splacił z mej częsci,. Kto moze dokonać wyceny mojej czesci, skad mam wiedziec o jaka kwote wystapić? Czy o spłate z mej czesci powinienem skierowac do niego pismo poleconym o spłatę , czy sadownie? Nie kontaktujemy się ze sobą.

Kto moze dokonać wyceny mojej czesci, skad mam wiedziec o jaka kwote wystapić?
Można zlecić odpłatną wycenę rzeczoznawcy majątkowemu zajmującemu się wyceną nieruchomości przed sprawą i w oparciu o tę wycenę żądać spłaty. Można wnieść o dokonanie takiej wyceny przez biegłego sądowego w toku sprawy o zniesienie współwłasności (także we wniosku inicjującym postępowanie).

Czy o spłate z mej czesci powinienem skierowac do niego pismo poleconym o spłatę , czy sadownie?
Może Pan wezwać do polubownego rozwiązania sporu (najlepiej na piśmie listem poleconym) lub skierować do sądu zawezwanie do próby ugodowej. Można też skorzystać z pomocy ośrodka mediacyjnego.

Mam jeszcze pytanie do tej sprawy: czy moge zaproponowac przyrodniemu bratu odkupienie mojej 1/2 czesci domu?W akcie notarialnym jestem ja i ojciec po 1/2 cz kazdy.Ojciec uzytkuje cały dom- parter i gore . Czy to prawnie?Jak to ugryżć prawnie ?

Powrót