Okryta wada mieszkania

• Autor wątku Autor wątku SCF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SCF

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Witam

Niecale 2 lata temu podpisalismy akt notarialny o zakup mieszkania a 1,5 roku temu przyjęliśmy klucze od niego.
Właśxiciele zataili fakt że mieli problem z insektem ktorego jak się okazuje nie da się wytępić - taka jest opinia firm dezynsekcyjnych i ludzi w sieci.
Twn insekt jest niebezpieczny i roznosi choroby.
Wiem ze wlasciciele to zataili bo zgłaszali to do sanepidu ten fakt.
Czy my mamt prawo żądać od nich zwrotu pieniędzy za mieszkanie ?
Działa tu jakaś rękojma i co najważniejsze czy mamy realne szanse wygrać w sądzie ?
Do jakiej spexjalizacji prawnika się kieroqać ?

Działa tu jakaś rękojma i co najważniejsze czy mamy realne szanse wygrać w sądzie ?
Wątpię, że po 1,5 roku udowodnisz, że owy insekt zamieszkiwał ten lokal w dniu sprzedaży. Szans nie oceniam, bo wyroki są niezbadane.

Wiem ze wlasciciele to zataili bo zgłaszali to do sanepidu ten fakt.
Ale co zgłaszał i kiedy? I po co? Sanepid nie jest od dezynsekcji...

Ostatnia edycja:
Masz dowód na zgłoszenie do sanepidu tego faktu przez poprzednich właścicieli?

Tak. Wspólnota mieszkaniowa posiada protokoły tych zgłoszeń. A właściwie jednego bo raz to zgłaszali.
I tak do sanepidu bo takie rzeczy można kierować do sanepidu. Sanepid następnie kontaktuje sie ze wspolnotą.
Poprzedni wlasxixiele zglaszali to na poczatku jak sie tam wprowadzili a mieszkali tam 4 lata w sumie.

No to jeszcze inna sprawa: fakt, że robak porusza się po lokalu nie jest tożsamy z wadą lokalu. Jak udowodnisz, że np. nie włazi po rurach tylko ma gniazdo w tym mieszkaniu? Dlatego wątpię...

A jakie to ma znaczenie jak włazi ?
Robak włazi z dachu od gołębi. I jeśli się tistaje di mieszkania oznacza to że mieszkanie ma nieszczelności więc jest wadliwe.
To co jak bedzie mi sie woda lała z dachu to nie moge powiedzieć że jest wadliwe ??

A jakie to ma znaczenie jak włazi ?
Takie, że nie ma mowy o wadzie samego lokalu. Nie ma hermetycznie szczelnych lokali.

To co jak bedzie mi sie woda lała z dachu to nie moge powiedzieć że jest wadliwe ??
A skąd. Chyba, że w umowie masz zapis, że jest wodoszczelne.

Czyli jak zwykle w świetle prawa nic nie da się zrobić ?
Wszystko jest super i my mamy życ z robakami roznoszącymi zapalenie opon mózgowych i bolerioze ??
To prawo jest jakieś lewe serio.
Co sie tu nie zapytam
To zawsze jest ta sama odpowiedz
Nie da się, nie można, masz problem...
Dzięki !

Czyli jak zwykle w świetle prawa nic nie da się zrobić ?
Jeśli robaki chodzą z zewnątrz to wobec sprzedającego nie możesz mieć pretensji. Przedmiotem rękojmi może być wada rzeczy sprzedanej, a nie fakt, że mieszkanie to nie bunkier.

Robaki są tam zameldowane,więc reklamacje odrzuci się.

Powrót