Olx oszustwo z odbiorem osobistym

• Autor wątku Autor wątku Mysciak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mysciak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,
Mam pytanie w sprawie kodeksu cywilnego i artykułu 286 par 1 KK
Mianowicie, na olx spotkałem ogłoszenie w sprawie rakiety do squasha. Cena dobra jak za rakietę *** więc po negocjacjach ze sprzedającym zdecydowałem się na kupno i odbiór osobisty. Po zdjęciach stan przedmiotu był dobry.***mod***
Po zajechaniu na miejsce okazało się, że na rakiecie są pęknięcia, które sprzedający osobiście określij, że "odpada lakier". Po jednej grze pęknięcie jest zdecydowanie większe i pewnie rakieta zaraz się rozleci.Dodatkowo na żywo dodał, coś w stylu, że że owijka jest nowa, co jest kolejnym kłamstwem. Szkoda, że po jednej grze już miejscami odlatuje.
Ale rozumiem, że skoro wziąłem z odbiorem osobistym, to ciężko byłoby to uznać za ukrytą wagę(pomimo faktu, że na zdjęciach nie było nic widać), bo już człowiek skoro przejechał to trochę machnął ręką. Wiem głupie, no ale cóż zrobić.
Jednak po zajechaniu do domu i dokładniejszym przyjrzeniu się rakiecie okazało się, że to nawet nie jest ten model, który sprzedawca zaznaczył w opisie.
Nie jest to *** tylko head genesis atf. Dla porównania ten 1szy w sklepach nowy kosztuje około 500zł, ten drugi 120...
Próbowałem napisać do gościa, że chciałbym to zwrócić, ale póki co się nie odzywa, więc myślę nad innymi opcjami.
Czy w związku z tym w razie problemów z dogadaniem się, mógłbym wszcząć sprawę cywilną w związku z artykułem 286 par 1 KK? W normalnych warunkach mógłbym zaakceptować, że sprzedający nie znał konkretnego modelu itp, ale tutaj jest tyle rzeczy nie tak jak ma być, więc mam poważne wątpliwości, że było to specjalnie.
Zanim powiecie że koszt niewarty bawienia się, w sumie trochę to prawda, ale w sumie chętnie zobaczę nawet bardziej z ciekawości jak działa nasz wymiar sprawiedliwości, jeśli sprawa jest waszym zdaniem jednoznaczna. W dodatku w przypadku tego artykułu jeśli dobrze rozumiem, nie ma znaczenia wartość przedmiotu w porównaniu z kradzieżą gdzie musi być minimum te 500+, a strona przegrywająca pokrywa koszty procesu.
Z góry dzięki i pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak planujesz udowodnić, że przedmiot, który kwestionujesz jest tym przedmiotem, który kupiłeś? Mogłeś przecież wyjąć z piwnicy inną rakietę i twierdzić, że kupiłeś ją z tego ogłoszenia.

Powrót