OLX Problem - telefon niezgodny z opisem

• Autor wątku Autor wątku mikolas123x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikolas123x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Nie wiem jaki dać tytuł. Otóż kupiłem telefon na serwisie olx.pl. wysłałem wiadomość do sprzedawcy jaki kolor telefonu chce kupić i adres itd. Otrzymałem telefon, niestety nie zgadzał się z opisem i chciałbym go zwrócić. A teraz załącze zdjęcia z rozmowy. Boje się ze nie odzywam pieniędzy wgl. Lub jeśli oni wyślą tego kuriera nie przyslą pieniędzy na konto.
cc157e3079c62.png.html

fe53ee4688aa3.png.html

Proszę o pomoc :)

Po pierwsze: daty - co i kiedy?
Po drugie: czy sprzedający to przedsiębiorca? Piszesz o wyborze koloru telefonu, stąd to pytanie
Po trzecie: Co jest nie tak z telefonem?

19 stycznia przyszedł telefon. Juz wtedy kontaktowałem się z sprzedawcą. Na zdjęciach znajdują się pozostałe daty. Jego ,,firmy'' nie da sie znalezc na internecie. Na olx sprzedaje dużo rzeczy (telefony,pralki,telewizory itd itd). Na ss mówił coś o magazynie. Wieć chyba to przedsiębiorstwo.

Zgadza się na zwrot więc w czym problem? I sprzedający ma rację - poprawnie złóż reklamację i odeślij telefon za potwierdzeniem odbioru. Zwrotów nie wysyła się za pobraniem, sprzedający też musi mieć możliwość zweryfikowania urządzenia.

Czy istnieje taka szansa, że przyśle tego kuriera itd. dam mu nr konta bankowego i on nie wyśle pieniędzy?

Tak, tak samo jak dla sprzedającego jest ryzyko jakbyś wysłał paczkę za pobraniem że w środku będzie cegła. Dlatego odeślij za potwierdzeniem odbioru wraz z poprawnie napisaną reklamacją żeby mieć potwierdzenie.

a jeśli to on chce wysłać ,,swojego'' kuriera to przyjdzie mi potwierdzenie odbioru? I jak poprawnie zpisać tą reklamację i jak spisać tą reklamację.

Co do tej faktury. To nie dostałem jej i jak było w opisie, że gwarancja 24 miech też jej nie otrzymałem.

BTW. sprzedawca sam przyznał się, że wysłał zły model telefonu jak widać na ss

Poproś o protokół reklamacyjny.
Poproś o fakturę.
Swój kurier? Jeżeli ma swoją firmę kurierską to dobrze, a jeżeli ma przysłać swojego np. kolegę, to zastanów się, czy oddałbyś telefon takiej osobie.

Powrót