OLX - zwrot pieniędzy za towar

• Autor wątku Autor wątku Posnania1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Posnania1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dobry wieczór!
Na początku listopada sprzedałam używaną maszynkę do mięsa przez Olx. 4 listopada otrzymałam od kupującego wiadomość: "MASZYNKA DOSZLA WSZySTKO ok dziekuje", po czym 16 listopada kupujący poinformował mnie smsem, że maszynka jest uszkodzona. Żąda zwrotu pieniędzy za maszynkę lub zwrotu 28 zł za zakupione zębatki do maszynki. Przed wysłaniem sprawdzaliśmy z mężem maszynkę i działała. Dziwi mnie, że kupujący najpierw napisał, ze wszystko ok, a potem po prawie dwóch tygodniach, że maszynka uszkodzona. Nie odesłał mi maszynki a żąda zwrotu pieniędzy.
Przysyła mi przez Olx ciągle wiadomości strasząc, ze zamieści ogloszenie, że jestem oszustką oraz że pójdzie na policję: "Wystarczy ze dostanie pani wezwanie na przesłuchanie do XXXXX koszty przejazdu beda na pewno wysokie".
Proszę o poradę, co mam w tej sytuacji zrobić.
Jaki jest czas na zwrot towaru przez kupującego?
Czy powinnam mu oddać pieniądze?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Nie mogłaś zapoznać się ze stanem towaru, jaki stwierdza użytkownik, więc ja bym najpierw poczekał na reklamację, po czym ją odrzucił.

Dziękuję za odpowiedź.
Jak długo mam czekać na reklamację?
Kiedyś już mu pisałam, że aby żądać zwrotu pieniędzy za towar to trzeba go najpierw zwrócić. Jak dotąd nie zwrócił. Nie wiem już co mam mu odpisywać.

Nic Ci nie grozi , więc nic nie rób . Odpisz że : niestety ale żądań nie przyjmuję należało reklamować wcześniej.

Jaki jest czas na złożenie reklamacji?
Kupujący przesłał mi zdjęcia jakiś zębatek rzekomo z maszynki, którą ode mnie kupił. Zdjęcia są zamazane, nie jestem w stanie stwierdzić czy w ogóle pochodzą ze sprzedanej maszynki a nawet czy są uszkodzone. Czy jeśli już otworzył maszynkę i wyjął te koła to nadal ma prawo do reklamacji?
Co parę dni przysyła mi wiadomości strasząc mnie. Ostatnia wiadomość z wczoraj: "czekam na zwrot za maszynke do poniedzialku Ztablicy polecono mi zglosic sprawe na Policje A W UZUPEŁNIENIU OGŁOSZENIA PODAM PANI DANE ADRESOWE i przestroge by nie kupowac od niesolidnego sprzedawcy . NIECH PANI NIE MYSLI ZE ODPUSZCZE !!!!"
Proszę o poradę, co mam robić. Czy mam napisać do OLX?

@Posnania1 czas na złożenie reklamacji jest właściwie nieograniczony. Inna sprawa, że nie musisz takiej reklamacji uwzględnić. I tyle. Prawnego problemu nie masz.

Dziękuję za odpowiedź.
Co zatem powinnam mu odpisać?

Jeśli chcesz być kulturalna, to że nie uznajesz reklamacji. A jeśli na tym Ci nie zależy, to równie dobrze możesz nic nie odpisywać.

Dziękuję za odpowiedź.
Ostania wiadomośc od kupującego: "Złozyłam zawiadomienie na policje w najblizszym czasie otrzyma pani wezwanie na przesłuchanie do xxxxx nie wstawienie sie bez usprawiedliwienia jest karane". W związku z tym mam pytanie, czy mogą mnie wezwać na przesłuchanie kilkaset kilometrów od mojego miejsca zamieszkania?

Policja nie zajmuje się sprawami reklamacji. Równie dobrze może napisać do papieża i zagrozić ogniem wieczystym.

Jeśli nawet złożyła jakieś zawiadomienie to policja je umorzy lub rzeczywiście wezwą Cię na przesłuchanie, ale do najbliższego Ci komisariatu.

Powrót