OLX-zwrot towaru zakupionego pomiędzy osobami fizycznymi

• Autor wątku Autor wątku dawidcichosz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawidcichosz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jakiś czas temu sprzedałem na portalu olx.pl laptop. Laptop był uszkodzony o czym nie zapomniałem wspomnieć w ogłoszeniu. Mianowicie nie działała karta graficzna. Po pewnym czasie skontaktował się ze mną kupujący, który zechciał go ode mnie odkupić za kwotę 1000 pln (+22 pln koszt wysyłki).
Laptop został opisany jako uszkodzony, dodatkowo wysłałem kupującemu na skrzynkę pocztową około 10 zdjęć przedstawiających faktyczny stan laptopa.
Przed wysłaniem dodatkowych zdjęć zostałem zapytany, czy laptop posiada jakieś inne uszkodzenia, np. pęknięcia itp. - odpisałem, że NIE, ponieważ takowych nie widziałem, a moją ocenę można uznać za subiektywną, dlatego też zdecydowałem na dosłanie dodatkowych zdjęć,aby kupujący sam ocenił. Po dosłaniu zdjęć dostałem informacji na jaki adres mam wysłać laptop - tak zrobiłem. Po otrzymaniu laptopa, kupujący poinformował mnie, iż laptop posiada pęknięcie i, że go nie chce. Grzecznie mu odpisałem, że uprzedzałem go wcześniej, że nie mam czasu na"bujanie się'' z tematem, więc jeśli go weźmie to chce żeby był zadowolony, po to wysłałem te dodatkowe zdjęcia.
UWAGA, konkluzja - na zdjęciach, które wysłałem przed ostateczną decyzją o kupnie laptopa JEDNOZNACZNIE widać pęknięcie o którym mowa, a o którym nie wspomniałem we wcześniejszej rozmowie, ponieważ go nie widziałem.
W tym momencie kupujący chce abym zwrócił mu pieniądze, a co lepsze, bez mojej wiedzy wysłał mi przesyłkę poleconą za pobraniem w kwocie 1100 pln (o 78 pln więcej niż wcześniej ja mu wysłałem (1022)) i każe mi ją odebrać.

Chciałbym Was zapytać czy muszę zwracać mu pieniądze, dodam, że nie jestem przedsiębiorcą.

Niestety zdjęcie ma mała rozdzielczość, ale zapewniam, że doskonale widać "pęknięcie" obudowy monitora ( po prawej stronie )

Z Poważaniem Dawid Cichosz

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Nie musisz, nie odbieraj paczki. Na olx grasują setki oszustów którzy zamawiają np komputery, wyciągają z nich części i odsyłają jako zwrot.

Jakiś czas temu był identyczny temat.

Podsumowanie było takie: jeśli zataiłeś fakt, że obudowa jest pęknięta to zwróć kase: a) za wymianę, b) naprawę c) za całość.

Zdjęcia nie mają tutaj znaczenia.
-----------------------------------------------------
Pytanie retoryczne:

co ma wspólnego ta wypowiedź

opania napisał:
Nie musisz, nie odbieraj paczki. Na olx grasują setki oszustów którzy zamawiają np komputery, wyciągają z nich części i odsyłają jako zwrot.

vs

dawidcichosz napisał:
JEDNOZNACZNIE widać pęknięcie o którym mowa, a o którym nie wspomniałem we wcześniejszej rozmowie,

Ostatnia edycja:
@arturoooo
To czy zdjecia maja znaczenie czy nie to oceni juz sad a nie Ty...

@dawidcichosz
nie odbieraj paczki, poczekaj na poprawnie zlozona reklamacje

IMHO sam musisz ocenic czy Twoja wypowiedz o braku pekniec mogla wprowadzic kupujacego w blad, same zdjecia moga byc mylace z uwgai na swiatlo, kat wykonania zdjecia.

Powrót