Omyłkowe przesłanie paczki z większa zawartością

• Autor wątku Autor wątku matizeczek12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matizeczek12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Mój problem polega na tym, że miałem do wysyłki dwie paczki z towarem do dwóch klientów ( klient X i Klient Y ) w pierwszej paczce do klienta X znajdowała się 1szt zestawu do naprawy gwintu na łączną wartość 60 zł w drugiej paczce do klienta Y znajdowało się 8 zestawów do naprawy gwintu na łączną wartość 316 zł problem w tym, że omyłkowo nakleiłem etykietę z firmy kurierskiej klienta X na paczkę klienta Y z tym, że klient który dostał paczkę o wartości 316 zł a zapłacił za nią 60 zł nie przyznaje się do tego, że miał 8 zestawów w paczce a powinien mieć 1 zestaw co mogę zrobić w tej sytuacji czy jest szansa odzyskać od niego 7 zestawów ?

Zaznaczam, że w tym dniu wysłałem tylko dwie paczki i mam raport od kuriera z wysyłki oraz zdjęcia paczki od klienta który powinien dostać 8szt a dostał 1szt. Po za tym 1szt zestawu była zapakowana w kopercie z fakturą a 8szt były w kartonie z fakturą i klient który dostał paczkę z 8 sztukami a powinien z 1szt powiedział że karton po przesyłce już jest wyrzucony na śmietnik (po tych słowach potwierdził mi, że na pewno dostał 8 zestawów) więc nie wyśle mi zdjęć paczki a gdy poprosiłem o zdjęcie faktury powiedział, że żadnej faktury nie było w paczce.

Głównym dowodem w sprawie jest zamówienie klienta na 1 szt. części. Prześlij mu wydruk, skan formularza zamówienia oraz dowód wpłaty. Zrób to najlepiej listem poleconym z potwierdzeniem odbioru.

W piśmie wiodącym zażądaj odesłania 7 części i zaznacz, że zwrócisz mu koszt wysyłki.

Klientowi, który zamówił 8 części doślij 7 i wystaw fakturę na taką ilość.

Przepraszam za błąd z mej strony. Od klienta, który otrzymał 8 szt. części, oprócz odesłania 7 poproś o odesłanie także faktury. Skoro jesteś pewien, że była faktura, to musi ją mieć.

Fakturę tę po jej otrzymaniu odeślij klientowi, który zakupił 8 sztuk części.

Wioletta27 napisał:
Głównym dowodem w sprawie jest zamówienie klienta na 1 szt. części. Prześlij mu wydruk, skan formularza zamówienia oraz dowód wpłaty. Zrób to najlepiej listem poleconym z potwierdzeniem odbioru.

W piśmie wiodącym zażądaj odesłania 7 części i zaznacz, że zwrócisz mu koszt wysyłki.

Klientowi, który zamówił 8 części doślij 7 i wystaw fakturę na taką ilość.

Zamówienie było przesłane SMS a płatność była za pobraniem czy SMS też może być traktowany jako dowód?

matizeczek12 napisał:
Zamówienie było przesłane SMS a płatność była za pobraniem czy SMS też może być traktowany jako dowód?

Fakturę ma na pewno wysyłał mi zdjęcia paczki i zdjęcie faktury

Wszystko, co masz w formie trwale zapisanej, w tym także sms, jest dowodem w sprawie :)

Dobrze, że klient ma fakturę - poproś o jej odesłanie wraz z 7 częściami. Gdy je otrzymasz, zwrócisz mu koszt wysyłki i będziecie kwita.

Następnie doślij fakturę i brakujące części drugiemu klientowi :)

Źle napisałem klient który dostał 7 szt mówi, że faktury nie było a paczkę wyrzucił do śmieci. A klient który dostał jedną szt a powinien 7 przesłał mi Zdjęcia paczki jaką dostał i fakturę oszusta.

Powrót