Omyłkowo otrzymana przesyłka

• Autor wątku Autor wątku Shizzerekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shizzerekk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Dzis otrzymałem przesyłkę ktora nie zamawialem a była dokładnie zaadersowana na moje imię i nazwisko i adres.
Wartość przesylki jest dość duża.

Czy w takim przypadku musze oddać przesyłkę jezeli firma kurierska sie po nią zgłosi?

Według nr listu przewozowego nadawca jest " zastrzeżony"

Elektornika o sporej wartości

Jezli dowiem sie kto był nadawca a wiem ze przesyłka nie powinna byc nadana do mnie czy musze oddać przesyłkę ktora była zaadersowana na moje dane?
Każda z paczek była ubezpieczony przez firmę kurierska na 50 tys zł

Czy moze ktos mi pomoc?

Nie musisz oddawać

Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny
Dz.U.2012.0.1225 t.j. - Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny

Art. 15. świadczenie niezamówione
Spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań.

rewt napisał:
Ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny
Dz.U.2012.0.1225 t.j. - Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny
Skąd wiadomo, że nadawcą zamówionej przesyłki jest przedsiębiorca?

Shizzerekk napisał:
Czy w takim przypadku musze oddać przesyłkę jezeli firma kurierska sie po nią zgłosi?
Za mało informacji, żeby odpowiedzieć tak lub nie. Wszystko zależy od tego z jakiego powodu ta przesyłka do Pana trafiła, a więc czy stanowi ona nienależne świadczenie, które podlega zwrotowi.

Ostatnia edycja:
adante napisał:
Skąd wiadomo, że nadawcą zamówionej przesyłki jest przedsiębiorca?
Swiadczeniem spelnionym przez komsumenta bylo odebranie przesylki, a przedsiebiorca byla firma kurierska. Co jeszcze chcesz wiedziec?

GrubyMiś napisał:
Swiadczeniem spelnionym przez komsumenta bylo odebranie przesylki, a przedsiebiorca byla firma kurierska. Co jeszcze chcesz wiedziec?

Ty się dobrze czujesz???
To oczywiście pytanie retoryczne...

rewt napisał:
Nie musisz oddawać

Art. 15. świadczenie niezamówione
Spełnienie świadczenia niezamówionego przez konsumenta następuje na ryzyko przedsiębiorcy i nie nakłada na konsumenta żadnych zobowiązań.

Ten przepis nie zwalnia z obowiązku zwrotu, a jedynie oznacza brak obowiązku zapłaty.

Jeżeli świadczący wiedział, że nie jest zobowiązany ( np. przedsiębiorca przesyła z pełną świadomością niezamówiony towar), to brak jest obowiązku zwrotu takiego towaru.

Art. 411 k.c..Nie można żądać zwrotu świadczenia:
1)jeżeli spełniający świadczenie wiedział, że nie był do świadczenia zobowiązany, chyba że spełnienie świadczenia nastąpiło z zastrzeżeniem zwrotu albo w celu uniknięcia przymusu lub w wykonaniu nieważnej czynności prawnej;

Jak już wspomniałem nie znamy wszystkich okoliczności sprawy i dlatego nie można stwierdzić , czy pytający jest zobowiązany do zwrotu towaru.

adante napisał:
Jak już wspomniałem nie znamy wszystkich okoliczności sprawy i dlatego nie można stwierdzić , czy pytający jest zobowiązany do zwrotu towaru.
Nie maja znaczenia wszystkie okolicznosci sprawy, a jedynie punkt odniesienia w stosunku do adresata przesylki. Adresat nie musi wiedziec kto mu sprezentowal prezent. Wie to firma kurierska.

Jednoczesnie jedyna czynnosc prawna lub jak kto woli swiadczenie spelnione przez adresata bylo w stosunku do firmy kurierskiej, i odnosi sie do przyjecia przesylki od tej firmy. Adresat nie spelnil zadnego swiadczenia na rzecz osoby wysylajacej z jego punktu widzenia.

GrubyMiś - tym sam takie głupoty wypisujesz, czy gdzieś je wynajdujesz? W jakim celu Ty w ogóle piszesz cokolwiek na forum prawnym - żeby się ośmieszać???

juriste napisał:
Gruby Misiu, przyjęcie przesyłki nie jest świadczeniem
A czym jest zatem podpis na liscie przewozowym i przyjecie przesylki? Jesli nie swiadczeniem na rzecz przewoznika to bardzo prosze cie o wyjasnienie czym?

Podpowiem: swiadczeniem jest miedzy innymi wyrazenie jakiejkolwiek zgody. Tutaj widze zgode na odbior towaru od PRZEWOZNIKA.

@loco1 daruj sobie prosze bo nudny sie zrobiles.

A czym jest zatem podpis na liscie przewozowym i przyjecie przesylki? Jesli nie swiadczeniem na rzecz przewoznika to bardzo prosze cie o wyjasnienie czym?
Potwierdzeniem odbioru przesyłki.

Jeśli nie skończysz wypisywać bzdur jako porad, będę raportował Twoje posty do admina. Może on wpłynie na to, żebyś zakończył wprowadzaniem w błąd.

GrubyMiś napisał:

Podpowiem: swiadczeniem jest miedzy innymi wyrazenie jakiejkolwiek zgody. Tutaj widze zgode na odbior towaru od PRZEWOZNIKA.

@loco1 daruj sobie prosze bo nudny sie zrobiles.

Przyjęcie na liście przewozowym i przyjęcie przesyłki nie jest świadczeniem, ale przyjęciem świadczenia. Ze świadczeniem mamy do czynienia tylko wtedy, gdy coś ma być korzystne dla odbiorcy świadczenia (np. świadczeniem biorącego pożyczkę jest zwrot pożyczki z odsetkami, świadczeniem przewoźnika jest dostarczenie osób lub przesyłek pod wskazany adres etc.). To jest cywilistyczne abecadło. Nie wypowiadaj się proszę w sprawach, o których nie masz pojęcia.

Poza tym nie rozumiem, czemu miał służyć Twój argument. Nawet gdyby przyjąć, że odbiorca przesyłki, odbierając ją, spełnia świadczenie na rzecz przewożnika, to przecież nie wynikałoby z tego jego prawo do zatrzymania przesyłki. Nadawca nadal mógłby żądać jej zwrotu.

Powrót