Onlyfans management i podatki

• Autor wątku Autor wątku MadHoax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MadHoax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, od jakiegoś czasu zajmuje się promowaniem znajomej która posiada profil na portalu onlyfans i płaci mi jak na razie jakies małe kwoty za tą usługe. Aczkolwiek chciałbym znacznie zwiększyć skalę tej działalności i zaoferowalem że zajmę się kompletnym prowadzeniem jej profilu, na co sie zgodzila. Moja rola polegałaby na wstawianiu postów, prowadzeniu profili społecznościowych, promocji na dużą wiekszą skalę itd. jednoczesnie wypłacając jej comiesięczne wynagrodzenie o ustalonej kwocie, a nadwyżka ze sprzedaży subskrypcji z jej profilu onlyfans byłaby moim zarobkiem.

Jak w takiej sytuacji wyglada kwestia prawna/podatkowa?
Podejrzewam ze musialbym podpisac z modelką kontrakt który ustalał by to wynagrodzenie, czy jednak np. zwykla umowa o prace zalatwilaby sprawe?

Z góry dziekuje za odpowiedz :)

Rozumiem, że Ty prowadzisz/będziesz prowadził działalność gospodarczą.
I umowa zlecenie i umowa o pracę jest dopuszczalna. Najlepiej z przekazaniem praw autorskich do wykonanych dzieł audiowizualnych, bo wtedy znajoma będzie mieć prawo do zryczałtowanych 50% kosztów autorskich.

A to nie podpada pod streczycielstwo / sutenerstwo?

Owner99 napisał:
A to nie podpada pod streczycielstwo / sutenerstwo?

Modelka robi wszystko z własnej woli, a ja nie mam żadnego wpływu na to jakie tam umieszcza zdjęcia/filmy. Jedyne co w tej chwili robie, to zapewniam ruch na jej profil. Jeśli jednak chcielibyśmy robić to na wiekszą skale, to musiałbym mieć wiekszą kontrole nad jej profilem, oraz odpowiednio zbudowac profile spolecznościowe. Jednak zanim zacznę cokolwiek robic w tym kierunku, chce sie upewnić ze jest to w polsce legalne, wiec byłoby miło gdyby ktoś mógł to pod względem prawnym zinterpretować.

Zrobiłem research i znalazlem wiele agencji z niemiec, austrii, USA, rumunii, które sie zajmuja tym samym i na takich samych zasadach - nie wiem jednak jak wyglada kwestia prawna pod tym wzgledem w Polsce.

TaxTex napisał:
Rozumiem, że Ty prowadzisz/będziesz prowadził działalność gospodarczą.
I umowa zlecenie i umowa o pracę jest dopuszczalna. Najlepiej z przekazaniem praw autorskich do wykonanych dzieł audiowizualnych, bo wtedy znajoma będzie mieć prawo do zryczałtowanych 50% kosztów autorskich.

Jesli bym sie za to zabrał, to zalożyłbym działalność gospodarczą. Co do praw autorskich, to nie łatwiej np. podpisać kontrakt który zawierał by zapis o wykorzystaniu wizerunku w celach komercyjnych na jakiś okres? Oraz miesieczna wypłate przez ten okres.

A co do 50% kosztów autorskich, to niebardzo rozumiem czego to dotyczy - definicje z google sa tez bardzo zawiłe i niezrozumiałe. Chodzi tutaj o wliczenie w koszty działalności koszt wykonania zdjęć/filmów? Bo kosztów tutaj nie ma wcale - do stworzenia contentu wystarczy jedynie telefon.

MadHoax napisał:
Modelka robi wszystko z własnej woli, a ja nie mam żadnego wpływu na to jakie tam umieszcza zdjęcia/filmy. Jedyne co w tej chwili robie, to zapewniam ruch na jej profil. Jeśli jednak chcielibyśmy robić to na wiekszą skale, to musiałbym mieć wiekszą kontrole nad jej profilem, oraz odpowiednio zbudowac profile spolecznościowe. Jednak zanim zacznę cokolwiek robic w tym kierunku, chce sie upewnić ze jest to w polsce legalne, wiec byłoby miło gdyby ktoś mógł to pod względem prawnym zinterpretować.

Zrobiłem research i znalazlem wiele agencji z niemiec, austrii, USA, rumunii, które sie zajmuja tym samym i na takich samych zasadach - nie wiem jednak jak wyglada kwestia prawna pod tym wzgledem w Polsce.

No właśnie to że ona to robi z własnej woli czy nie, nie ma znaczenia. Samo czerpanie korzyści z takiej działalności już może podpadać pod paragrafy. Ja bym na twoim miejscu skonsultował to z dobrym karnistą.

Powrót