Opatentowanie programu ?

• Autor wątku Autor wątku xdcc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xdcc

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 300
Wpadłem własnie na pomysł programu na telefony komórkowe. Pomysł jest idiotycznie prosty ( tzn. co robi ten program ) ale jakoś nikt na to nie wpadł:)
Sam nie umiem go napisać, muszę to zlecić. Oczywiscie nie mam gwarancji, czy ewentualnie wynajęty programista nie ukradnie pomysłu albo nie sprzeda dalej.
Czy można się jakoś zabezpieczyć ?

W Polsce? Nie.
W USA? Można opatentować nawet dwuklik myszką (nie pamiętam czy Apple czy Microsoft ma akurat ten patent). :)

Możesz podpisać NDA (Non Disclosure Agreement) z odpowiednimi karami umownymi.

Hmm. A urządzenie ? Bo historia pomysłu była taka, że wymyśliłem urządzenie, które coś robi ( rodzaj zegarka ) a dopiero potem puknałem się w głowę, że po co wymyslać proch , jesli to samo może zrobić program w komórce.
Tzn> jeśli opatentuje urządzenie które wykonuje pewną specyficzną funkcję to czy ochrona patentowa rozciągnie się na komórkę z programem która w tym momencie będzie wykonywac taką samą funkcję ?

Urządzenie - tak.
Program realizujący to co robi urządzenie - nie.

Ale problem w tym, że w dzisiejszych czasach o funkcjach urządzenia decyduje w większej mierze program a nie sama konstrukcja. Jak mi dasz płytkę zmikrokontrolerem i paroma elementami to Ci to oprogramuję jako termostat do lodówki albo programator do pralki automatycznej. Lub mini centralkę alarmową.

Sam kod źródłowy jest chroniony.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie abym obserwując jego działanie napisał działający tak samo.

Powrót