Operator Play - problem

• Autor wątku Autor wątku schriben
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

schriben

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam Forumowiczów,

poniżej postaram się w dość zwięzły sposób opisać mój problem.
Otóż posiadam w Play telefon na kartę i uzbierała mi się na nim pewna suma pieniędzy z racji tego, że nie wykorzystywałem na bieżąco pakietu złotówek. Jednak w związku z faktem, że przez 90 dni nie doładowałem konta Operator wyczyścił moje konto, inaczej mówiąc anulował mój pakiet złotówek. Na moje pismo z zapytaniem dlaczego tak zrobił powołał się na zapis regulaminu, mówiący o tym, że jeśli konto w terminie 90 dni od ostatniego doładowania nie zostanie ponownie zasilone to pakiet złotówek na nim zgromadzony przepada a połączenia przychodzące zablokowane. Jednak po okresie 90 dni nadal odbierałem połączenia przychodzące, co potwierdził również Play a zginęły tylko moje środki zgromadzone na koncie. I teraz moje pytanie brzmi czy Play może się powoływać na zapis regulaminu o anulowaniu pakietu złotówek, jeśli sam go złamał nie blokując mi rozmów przychodzących.
Czy może jest inny przepis wywodzący się np. z prawa cywilnego, który mówiłby, że czynności podmiotu w przypadku złamania przez niego regulaminu jest nieskuteczna lub że np. nie można powoływać się na podstawę prawną jeżeli samemu się ją złamało.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

A czy może zgodnie z prawe łamać zapis regulaminu i jednocześnie się na niego powoływać?

Regand napisał:
Zlamanie na korzyść klienta sie nie liczy.

Złamanie regulaminu moim zdaniem jest bezsprzeczne. Nie słyszałem o łamaniu przepisów na czyjąć korzyść bądź nie. Z jakiego przepisu wynika taka interpretacja, jeśli w ogóle taki przepis istnieje.

Nadal proszę o pomoc, jeśli ktoś potrafi coś rzeczowo pomóc to z góry DZIĘKI.

loco1 napisał:

Loco1 dziękuję za zainteresowanie sprawą.
Patrząc na imponującą liczbę Twoich postów przypuszczam, że jesteś obeznany w temacie zagadnień prawnych. Wobec tego, czy możesz rozszerzyć trochę swoją wypowiedź podając jakieś artykuły, linki do orzecznictwa czy przepisy z których wynika twoja teza. Chciałbym poszerzyć swoją wiedzę w tym temacie.

Jaka teza? Regulamin ma moc obowiązującą. Fakt, że strona być może nie stosuje się do pewnego jego zapisu nie oznacza, że inny zapis nie jest wiążący.

loco1 napisał:
Jaka teza? Regulamin ma moc obowiązującą. Fakt, że strona być może nie stosuje się do pewnego jego zapisu nie oznacza, że inny zapis nie jest wiążący.

Teza (stwierdzenie), że łamanie regulaminu jest zgodne z prawem.

Zgadzam się, że regulamin ma moc obowiązującą, ale zawsze dla dwóch stron a nie tylko wybiurczo dla jednej.
Ja już poniosłem konsekwencje nie wywiązując się z regulaminu. A druga strona jakie poniesie?

Aleś kolego nie powiem co
po 90 dniach anulowano twój dorobek- tak jest wszędzie
mogłeś jeszcze odbierać - tak jest wszędzie - a ty jeszcze narzekasz

zaraz...czy nie jest tak ze polaczenia wychodzace sa najpierw blokowane a dopiero po kolejnych 30 dniach przychodzace?

Brak blokady połączeń przychodzących po 90 dniach jest logicznym działaniem ze strony Play ponieważ umożliwia innym abonentom dzwonienie do mnie (m. in. też z sieci Play) i naliczanie im jednostek rozliczeniowych.

Trochę dochodzimy do kuriozalnych sytuacji, bo z dyskusji zaczyna wynikać, że niby regulamin jest ale Play może go złamać. Idąc tym tokiem rozumowania to można by dojść do wniosku, że np. zgodnie z regulaminem po doładowaniu konta Play ma mi odblokować rozmowy, ale łamie regulamin i tego nie robi.
I to też jest zgodne z prawem. Tak?

Może prościej - do czego zmierzasz?
Masz zastrzeżenia, że nie zablokowano Ci połączeń, to złóż formalną reklamację.

loco1 napisał:
Może prościej - do czego zmierzasz?
Masz zastrzeżenia, że nie zablokowano Ci połączeń, to złóż formalną reklamację.

Loco1 z całym szacunkiem, ale Twoje odpowiedzi są albo pytaniem które nic nie wnosi do sprawy albo stwierdzeniem "tak" albo "nie" (zresztą nie tylko w moim wątku). Jesteśmy chyba na forum prawnym więc odpowiedzi należałoby podawać dość precyzyjnie w oparciu o przepisy prawa.

Do czego zmierzam - pisząc tego posta chciałem uzyskać odpowiedź na gruncie prawa, aby przepisem tym można było się podeprzeć w odwołaniu już od drugiej reklamacji, w której operator nie odpowiada na zarzuty tylko ciągle cytuje złamany przez siebie regulamin pozostawiając bez odpowiedzi moje pytania.

Jeśli ktoś potrafi rzeczowo pomóc to nadal czekam. Z góry dziękuję.

loco1 napisał:
Odpowiedzi już uzyskałeś. Teraz tylko musisz je zrozumieć...

Loco1 w dość ironicznym poście próbujesz pokazać swoją wyższość tylko nie wiem w odniesieniu do kogo i którą wypowiedzią - czy powyższą czy poprzednimi.
Nauczono mnie, że jeśli w danej sprawie nie potrafię pomó,c to po prostu nie zabieram głosu a jeśli się już wypowiadam w danym temacie to z konkretnymi argumentami.
Dyskusja z Tobą nawet o włos nie przybliżyła mnie do rozwiązania tej sprawy.

Liczę, że ktoś może pomoże.

schriben: Nie rób z siebie nie wiadomo kogo. Loco ci dobrze odpisał.
Napisz reklamacje w której opiszesz sytuacje. I tak nie masz szans odzyskać pakietu złotówek bo nie dostosowałeś się do ich regulaminu który zaakceptowałeś. Co najwyżej przeproszą cie i zablokują ci połączenia przychodzące. Rozumiem że tego oczekujesz ?

Powrót