operator TV+internet wypowiedział umowę

• Autor wątku Autor wątku nicram04
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nicram04

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry
Dostawca usług telewizyjnych i internetowych miał awarię w mojej okolicy. Po tygodniu stwierdził że nie opłaca się mu naprawiać łącza i wypowiedział umowę ze skutkiem natychmiastowym kilkunastu abonentom. Powołuje się na paragraf 31.
Tam nic nie ma że może wypowiedzieć gdy nie opłaca się mu naprawić szkody.
Kilkunastu sąsiadów pozostało bez internetu,telewizji, telefonu bo w tym miejscu firma jest monopolistą. Dodam że 3 ulice dalej nadal świadczy usługi.

Znaleźliśmy firmę która jest skłonna wejść w naszą okolicę, ale koszty są duże (szczególnie że to okolica ludzi na emeryturach).
Najważniejsze pytanie czy możemy żądać zwrotów kosztów od *** za podłączenie u nowego operatora? Znalazłem gdzieś że tak. Każdy z nas ma umowę na 2 lata z różnym terminem rozpoczęcia. Sam operator jest u nas ponad 20 lat.

Drugie mniej ważne pytanie - zwrot sprzętu czy możemy żądać żeby sami po niego przyjechali, jak w taki sposób kończy ponad 20 letnią współpracę.

Trzecie. Czy za czas bez usług do czasu aż nowy operator przyjdzie (orientacyjnie prawie 2 miesiące) możemy żądać odszkodowania?

Pozdrawiam
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zwrot sprzętu zgodnie z umową. W przypadku braku uregulowań umownych czekaj aż ktoś się odezwie.

Czyli nie dość że wypowiadają umowę ze swojej winy dorzucając nam kosztów (na razie mobilny internet) to mamy jeszcze jechać 100 km żeby sprzęt oddać.

W umowie nie wiem (przedstawiciel nie zostawił akurat nam umowy). W regulaminie jest że na nasz koszt.
Mamy na to 14 dni od chwili wygaśnięcia umowy. Umowę można rozwiązać tylko pisemnie, ale oni zadzwonili wczoraj a papiery przygotują w następnym tygodniu. To od kiedy biegnie czas wypowiedzenia ? Tu dodam że mieliśmy TV internetową i chwilę po rozmowie usługa została wyłączona, kiedy pisma żadnego nie było tylko telefoniczny kontakt z ich strony. Czy mogli tak zrobić ?

nicram04 napisał:
W umowie nie wiem (przedstawiciel nie zostawił akurat nam umowy). W regulaminie jest że na nasz koszt.
Regulamin jest częścią umowy, trzeba było na taką treść się nie godzić.

Powrót