Opieka nad Dziadkami bez zaświadczenia a termin PUP

• Autor wątku Autor wątku wikm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wikm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Uzasadniłem swoją absencję 2 dni po terminie (jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku) z powodu spraw rodzinnych - opieka nad dziadkami, ale nie mam żadnego lekarskiego zaświadczenia. Decyzji ponoć nie ma od razu. Czy mam szansę w ogóle nie zostać odrzuconym?

Moim zdaniem, nie. Bezrobotnym jest osoba gotowa w każdej chwili podjąć pracę. O każdej sytuacji powodującej chwilowy brak gotowości do pracy należy uprzedzić PUP wcześniej, a nie po fakcie (na pewno w PUP podpisywałeś stosowne pouczenie). Obawiam się, że szanse na uznanie tłumaczenia są nikłe.

Zgodnie z przepisami mam 7 dni na usprawiedliwienie nieobecności w Urzędzie. Tak też zrobiłem na oficjalnym formularzu Urzędu Pracy, tylko bez dodatkowych dokumentów. To nie była żadna oferta, ale któryś z kolei termin.

Sam fakt zmieszczenia się z wyjaśnieniami w terminie 7 dni nie oznacza, że PUP ma obowiązek uwzględnić tłumaczenie bez analizowania powodu jaki wskazał bezrobotny.
wikm napisał:
To nie była żadna oferta, ale któryś z kolei termin.
A skąd ta pewność, że tego dnia nie byłodla Ciebie ofert pracy? Przecież nie stawiłaś się w wyznaczonym terminie.
Jak już wyżej napisałam, szanse na uniknięcie wyrejestrowania z powodu niestawiennictwa są praktycznie zerowe.

Ostatnia edycja:
Na szczęście mi się udało. Termin już zaliczyłem.

Ostatnia edycja:
Powrót