Opieka nad dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku renate
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renate

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Moje dziecko skończyło na początku marca dwa lata. Do tej pory podczas mojego i mojej żony pobytu w pracy, córką zajmowała się babcia. W obecnej sytuacji nie chcemy narażać babci, a poza tym nie możemy jeździć bez wyższej konieczności, a do babci mamy 10 km. Według prawa zasiłek opiekuńczy nie należy się nam jako rodzicom z tego powodu że dziecko nie było zapisane do żłobka, przedszkola itd. Moje pytanie jest następujące, co grozi nam za skorzystanie z zasiłku na dziecko które nie chodzi do przedszkola itd i czy ZUS ma możliwość sprawdzenia czy dziecko jest zapisane do żłobka. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Tak widziałem, we wniosku podaje się tylko PESEL imię i nazwisko dziecka nie ma nic o szkole itp.

Przeczytałem już kilka razy. Zasiłek należy się jednemu z rodziców dziecka, które uczęszczało do przedszkola, żłobka lub klubu dziecięcego. Jednak nie ma problemu żebym złożył ten wniosek i otrzymał zasiłek, mimo tego że moje dziecko nie jest zapisane do żadnego z tych miejsc. Moje pytanie dotyczy sankcji za korzystanie z tego zasiłku gdy nie powinno się go pobierać.

Powrót