opieka nad osobą starszą jako praca

• Autor wątku Autor wątku piniowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piniowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Podobno osoba starsza może zarejestrować kogoś jako swojego opiekuna i płacić od tego składki emerytalne i zdrowotne, tak że opiekunowi liczą się lata pracy.
CZy to faktycznie możliwe?
Opiekuję się moją 73 letnią babcią z I grupą inwalidzką, mam 3 małych dzieci. Kończy mi się urlop wychowawczy, do pracy nie mogę wrócić.
1.Czy babcia może mnie zarejestrować jako swego opiekuna, tak żeby mi się liczyły lata pracy i żebym mogła opłacać składki zdrowotne?
2.Jeśli tak to jaki i gdzie tego dokonać?
3.Ile mogą wynosić takie składki - które teoretycznie powinna uiszczać babcia za moją pracę?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

mam pytanie odnoście zasiłku opiekuńczego, moja mama jest inwalidką I grupy na stałe a siostra upośledzona umysłowo w stpniu znacznym obie mają rentę tata jest emerytem.Czy ja mogłam bym na mamę lub siostrę pobierac zasiłek opiekuńczy z GOPS-u 520zł? słyszałam że mozna ale w takim razie jak to jest jedni mówia że tata zyje więc on mógłby o to wystąpić ale są dwie osoby niepełnosprawne więc tata nie może być chyba do dwuch osób opiekunem? proszż o radę .Dodam że ja jestem bez pracy jestem zarejestrowana od zeszłego roku w PUP.

tato, jako emeryt nie może ubiegać się o świadczenia z MOPS; Ty próbuj starać się o świadczenie pielęgnacyjne na siostrę (jest korzystniejsze w Twoim przypadku)

Powrót