opieka nad rodzicem niezdolnym do samodzielnej egzystencji

• Autor wątku Autor wątku alazien
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alazien

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam i proszę o udzielenie wiarygodnych informacji.
Moja mama ma znaczny stopień niepełnosprawności. W orzeczeniu jest również zapis o niezdolności do samodzielnej egzystencji. Choruje onkologicznie, jest po dwóch udarach. Mimo wszystko jest jak to określił lekarz "twardą zawodniczką". Póki co radziła sobie sama. Niestety ulegnie to zmianie, bo zdążył się kolejny udar. Mamie będzie potrzebna opieka. Mieszkam i pracuję w innym mieście. Mama jest emerytką a ja pracuję, ale nie stać nas na wynajęcie całodobowej opiekunki lub pobyt w domu opieki. Jeśli zdecyduje się na sprawować opiekę nad mama będę musiała zrezygnować z zatrudnienia. Czy przysługuje mi z tego tytułu -opieki nad matką niezdolna do samodzielnej egzystencji i rezygnacji z zatrudnienia - jakaś pomoc Państwa? Jakie są kryteria dochodowe? kogo do nich liczyć - mamę mnie i mojego męża, który będzie z nami mieszkał?
Jestem mężatką. Mój mąż pracuje, ale jeśli się przeprowadzimy będzie musiał zmienić miejsce zatrudnienia.
Bardzo proszę o udzielenie jakichkolwiek informacji. Sytuacja jest trudna dla całej naszej rodziny.

Powrót