Opieka nad zdrowym dzieckiem do lat 8 i żona w ciąży

• Autor wątku Autor wątku krzys315
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzys315

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam.
Mam do Was pytanie gdyż nie udało mi się uzyskać odpowiedzi w kadrach ani u lekarza.
Żona jest w końcówce ciąży - wczoraj (niedziela) był termin porodu ale maleństwo nie myśli jeszcze o przyjściu na świat :) Żona przebywa w domu z 3,5 roczną córeczką i codziennie ma jeździć na KTG. Ja mam nocną zmianę - rano muszę zawieźć żonę na zapis i potem zajmować się córką żeby małżonka odpoczywała.
Czy w związku z w/w sytuacją mogę wziąść opiekę nad córką?? Który z lekarzy może/ma wystawić zaświadczenie czy może L4? Pediatra czy ginekolog?? Jakie dokumenty są jeszcze potrzebne?

Pytam gdyż uzyskałem info że mogę mieć L4 na żonę (14 dni) ale wolałbym ten czas przeznaczyć na opiekę po porodzie.

Pozdrawiam

Na zdrowe dziecko l4 się nie należy. Można wziąć 2 dni opieki w roku , można wnioskować o urlop wypoczynkowy lub bezpłatny lub jak ktoś zasugerował l4 ale na żonę. Ewentualnie zatrudnić nianię lub kogoś z rodziny poprosić o pomoc.

A co jeżeli chodzi o zasiłek opiekuńczy?
"Możesz skorzystać z zasiłku opiekuńczego, jeśli jesteś zwolniony od wykonywania pracy, bo musisz opiekować się:
dzieckiem, które nie ukończyło 8 lat i wystąpiła jedna z następujących sytuacji:
...
-poród lub choroba Twojego małżonka lub rodzica Twojego dziecka, którzy stale opiekują się dzieckiem, a poród lub choroba uniemożliwia tę opiekę,
-pobyt w szpitalu albo innej placówce leczniczej Twojego małżonka lub rodzica Twojego dziecka, którzy stale opiekują się dzieckiem;"

"Zasiłek przysługuje Ci nie dłużej niż przez:
60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opiekujesz się zdrowym dzieckiem do lat 8 lub chorym dzieckiem do lat 14, w tym także dzieckiem niepełnosprawnym w tym wieku, albo
14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opiekujesz się dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innym chorym członkiem rodziny,"

Informacje ze strony ZUS-u

2 dni opieki już wybrałem wcześniej

Napisałeś że żona jest w ciąży a nie, że chora. Jedno z drugim tu nie ma powiązania . Porodu jeszcze też nie było ... po porodzie czyli w okresie gdy żona będzie w szpitalu to tak. Teraz nie.

Powrót