Opieka po wyjściu z więzienia dla posiadającego obywatelstwo niemieckie i polskie.

• Autor wątku Autor wątku [Anonimowy][Anonim]
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

[Anonimowy][Anonim]

Witam,
mam takie pytanie. Członek rodziny przebywa aktualnie w więzieniu i chciałby uzyskać obywatelstwo niemieckie, ponieważ usłyszał, że posiadając takowe, po wyjściu z więzienia może liczyć na wsparcie ze strony rządu niemieckiego (jakieś zakwaterowanie + socjal?; oczywiście po przeprowadzce do Niemiec).

Chciałbym zapytać czy to prawda i jak takie coś można by załatwić? Niestety z uwagi na fakt, że adwokaci, których wynajmował okazywali się niezbyt uczciwi, naciągali go na duże sumy pieniędzy (mówiąc wcześniej, że dana "usługa" będzie darmowa i przysyłając nagle rachunek z jednodniowym terminem płatności na kosmiczne kwoty) i po wyjściu z więzienia potrzebuje wsparcia jakiegoś, a w Polsce nie ma na co liczyć.

Nie daj się po raz kolejny naciągnąć. Żeby dostać obywatelstwo musi przedłożyć wypis z rejestru karnego, ze nie był nigdy karany. Skoro siedzi, był karany i nie ma żadnych szans na obywatelstwo niemieckie.
Polska musi mu zapewnić mieszkanie i socjal po wyjściu.

nika44 napisał:
Nie daj się po raz kolejny naciągnąć. Żeby dostać obywatelstwo musi przedłożyć wypis z rejestru karnego, ze nie był nigdy karany. Skoro siedzi, był karany i nie ma żadnych szans na obywatelstwo niemieckie.
Polska musi mu zapewnić mieszkanie i socjal po wyjściu.

Okazało się, że jednak obywatelstwo niemieckie posiada (jeszcze jak był dzieckiem rodzice mu wyrobili). Pytałem na forum niemieckim, ale nie byli zbyt mile nastawieni. Czy to coś daje, jakby wyjechał po wyjściu do Niemiec? Chodzi mi raczej o to czy Niemcy coś oferują konkretnie dla osób, które wychodzą z więzienia, bo z tego co słyszę, wolałby się tam wyprowadzić.

Powrót