Opieka psychiatryczna w więzieniu

• Autor wątku Autor wątku maja21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maja21

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam serdecznie! Jeśli osoba tymczasowo aresztowana, która dostała pismo z prokuratury mówiące o tym, że powinna być pod stałą opieką psychologa i psychiatry będzie miała zapewnioną taką opiekę? Czy na podstawie takiego zaświadczenia może zostać uchylony tymczasowy areszt? Czy może to w jakiś sposób pomóc? Przecież sąd powinien mieć na uwadze zdrowie, zarówno fizyczne jak i psychiczne więźniów.

1) osoba tymczasowo aresztowa nie jest więźniem....

2) zarowno w więzieniach jak i aresztach zatrudnieni są psycholodzy

A czy na podstawie takiego pisma można ubiegać się o uchylenie tymczasowego aresztowania? Np. z obawy o zdrowie psychiczne aresztowanego?

Z art. 259 KPK wynika, że należy odstąpić od tymczasowego aresztowania, gdy pozbawienie oskarżonego wolności spowodowałoby dla jego życia lub zdrowia poważne niebezpieczeństwo. Sytuacja taka ma miejsce, gdy charakter choroby jest tego typu, że nie możliwe jest leczenie w warunkach aresztu śledczego. A wykazuje się to, przedkładając np. opinię lekarską. Obawiam się, że sąd stwierdzi w tej sytuacji, że możliwe jest zapewnienie opieki psychologa w areszcie; chyba że mamy tu do czynienia z jakąś poważną chorobą psychiczną. Tylko wtedy nie wiem czy "zagrożeniem" nie jest art. 260 KPK, z kt. wynika, że jeżeli stan zdrowia oskarżonego tego wymaga, areszt może być wykonywany w postaci umieszczenia w odpowiednim zakładzie leczniczym... Tak czy owak myślę, że wniosek o uchylenie lub zmianę aresztu na inny środek można złozyć, na zas. art. 254 KPK - a nuż się uda.

Właśnie dowiedziałam się, że w tym przypadku chodziło tylko o badanie przez biegłych psychiatrów zrobione na prośbę rodziców aresztowanego i jego adwokata. Badania te nic nie wykazały. Zostało tylko wydane pismo przez prokuraturę, że aresztowany powinien być pod opieką psychiatry i psychologa. Także myślę, że w tej sytuacji ubieganie się o uchylenie aresztu nie przyniesie efektu bo taką opiekę ma zapewnioną w areszcie.

Powrót