opieka rodzicielska

• Autor wątku Autor wątku JustynaKrakow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JustynaKrakow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witajcie!

Mam pewien problem na który już od dłuższego czasu staram się znaleźć odpowiedzi ale te które uzyskuje są ze sobą sprzeczne;) chodzi o ustalenie widzeń z ojcem i o to aby ojciec mógł w pełni korzystać ze swojej władzy rodzicielskiej. oto jak przedstawia się stan faktyczny:

dziecko (lat 7) zamieszkuje na stałe w Monachium ze swoją matką i jej mężem(ktory nie jest ojcem dziecka.malzenstwo zostalo zawarte gdy chlopiec mial 4 lata). dziecko urodziło się w polsce, nosi nazwisko swojego ojca ktory jest obywatelem Irlandii i na stale od 10 lat, przebywa w polsce. przez pierwsze 3 lata kiedy rodzice byli razem (nigdy nie byli malzenstwem) wszystko bylo ok i to ojcec glownie opiekowal sie dzieckiem. w ubieglym roku matka wniosła o alimenty do sądu w krakowie (gdzie dalej jest zameldowana). sprawa ta jeszcze nie znalazla swego finalu poniewaz ojciec dziecka nie placi alimentow ze wzgledu na to ze matka nie pozwala mu od paru lat na kontakty z synem ( mimo wszystko ojciec utowrzyl specjalne konto na ktorym od paru lat pieniadze dla syna gromadzi i udostepni je matce wtedy jesli dostanie szanse na widzenia z synem) i moje pytanie:

jaki dokument powinien złożyc ojciec jesli chce aby umozliwiono mu kontakty z synem i do którego sądu ( czy w krakowie czy w monachium)?
z góry dziękuję za odpowiedzi

jeżeli ojciec chce widywać dziecko to powinien złożyć pozew o ustalenie kontaktów ale co do tego w którym sądzie to nie wiem :( wydaje mi się że w sądzie w Krakowie...

Powrót