Opieka zdrowotna we Francji - zawał serca

• Autor wątku Autor wątku Username00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Username00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie. Potrzebuję porady i informacji. Mój ojciec miał zawał serca. Wydarzenie miało miejsce podczas pracy we Francji na placu budowy. Został odratowany, jednak od prawie trzech miesięcy leży w śpiączce. Cały czas przebywa we Francji. Ubezpieczony w Assurance Maladie oraz PRO BTP. Assurance do tej pory nie podjęło decyzji czy potraktuje to jako wypadek przy pracy. Z tego co wiem jeśli zakwalifikuje to jako wypadek przy pracy to Assurance pokryje 100% należności za hospitalizację ojca. W przeciwnym wypadku częścią kosztów będzie obciążony poszkodowany. Taką informację otrzymałem ostatnio i jestem trochę zaniepokojony. Ja co prawda żyję na swoim, ale zagrożony jest byt mojej matki oraz młodszego rodzeństwa.
Czy orientuje się ktoś jak to wygląda na 100% ?? Nie wiem gdzie mogę zdobyć taką informację, a francuskiego nie znam wcale..

Witam, mam dokładnie ten sam problem*moderacja *

Pozdrawiam, życzę wszystkiego dobrego !

Ostatnią edycję dokonał moderator:
czy lekarz prowadzacy skierowal prosbe do SS zeby choroba ojca zostala zakwalifikowana do kategorii ALD affections de longue duree
L'Affection Longue Durée lekarz pierwszego kontaktu (ojciec musi miec takiego - jezeli nie ma to wskaze ci szpital dokad nalezy sie udac , w kazdym szpitalu pracuje jakas polska ekipa - lekarz pielegniarka ktorzy mowia po polsku i francusku - w kazdym szpitalu jest tzw vaguemestre lub service social dokad musisz sie udac - sa to osoby ktore znajda ci tlumacza, i na ogol nie placisz za tego tlumacza
Przypadlosc twojego ojca nalezy do listy chorob objetych 100% zwrotow kosztow leczenia
A firma ubezpieczeniowa - tzn cala procedura moze trwac dlugo bo chodzi o pokrycie kosztow ubezpieczenia wypadkowego przy pracy lub w pracy - wiec nie martw sie o koszty leczenia

Powrót