Opiekun prawny nad siostrą w wieku 21 lat

• Autor wątku Autor wątku magda2001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda2001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam 21 lat, studiuję dziennie, a co za tym idzie- nie pracuję. Mieszkam w mieszkaniu należącym do moich rodziców.
Czy istnieją szanse na przyzwolenie sądu na zostanie prawnym opiekunem mojej 10letniej siostry? Jestem świadoma ogromu odpowiedzialności, ale chce wyrwać małą od rodziców z patologicznego domu, w którym kłótnie, bieganie z nożem i picie alkoholu po kryjomu jest na porządku dziennym. Mała już ma problemy o podłożu psychologicznym, zaczyna terapię, ale zakładam, że jeśli pozostanie pod wpływem wciąż kłócących się rodziców, to terapia pozostanie bezskuteczna.
Czy w takim przypadku miałybyśmy szanse na alimenty (oraz w jakiej wysokości?) od rodziców (łącznie ich wypłaty to około 15 tysięcy), które byłyby jakimś ułatwieniem do uzyskania tytułu opiekuna prawnego?

Oczywiście może Pani wystąpić do sądu rodzinnego o uznaniu Cię rodziną zastępczą dla siostry. Sąd rodzinny sam oceni czy spełniasz warunki potrzebne do sprawowania opieki nad siostrą i czy będzie to zgodne z jej dobrem. Sąd rodzinny może nie uwzględnić pani wniosku (co wydaje się prawdopodobne) ale jednocześnie sąd może z urzędu zwrócić uwagę na nieprawidłowe zachowanie rodziców (wiążące się z naruszeniem lub zagrożenie dobra dziecka) i ustanowić inne środki mające na celu poprawę bytu dziecka (np. nadzór kuratora sądowego, nałożenie na opiekunów określonych obowiązków). W sprawie o ustanowienie rodziny zastępczej uczestniczą także obecni opiekunowie dziecka (czyli w tym przypadku wasi rodzice). Może Pani także pominąć wniosek o ustanowienie rodziny zastępczej i po prostu poinformować sąd rodzinny o nieprawidłowościach, które wpływają na dobro siostry.

Powrót